Заправити авто - у Великобританії нині це завдання не з легких. На багатьох автозаправках бракує пального. Це призводить як до драматичних, так інколи й до комічних ситуацій.

 

Автозаправки у Великобританії нині виглядають або так...

Водіям у Великобританії нині справді не позаздриш. Якщо комусь треба заправитись, то у нього переважно є дві альтернативи. Одну з них видно на цьому фото: величезні черги на автозаправці.

 

 

... або так

Друга альтернатива - абсолютно порожня автозаправка. Ні авто, ні людей, ні бензину. Зараз у Великобританії панує дефіцит пального. Причина - катастрофічний брак водіїв, які б сіли за кермо бензовозу й привезли пальне з нафтопереробних заводів на автозаправку.

 

 

Хаос і панічні закупи

Автозаправки поступово перетворюються на місця хаотичного скупчення авто й людей. Інколи в черзі доводиться чекати годинами. Можна собі уявити, що в багатьох просто здають нерви, коли, наприклад, хтось намагається проштовхнутися без черги. Не дивно, що на британських автозаправках у ці дні можна спостерігати і гучні сварки, а іноді навіть і бійки.

 

 

Жахи й сміх крізь сльози

У деяких чергах на автозаправках вишукувалися понад 100 авто. Інколи можна спостерігати жахливі сцени: британські медіа показали відео, на якому видно, як у черзі один водій погрожує ножем іншому. Інші сцени викликають сміх скрізь сльози: наприклад, випадок жінки, котра на автозаправці випорожнила пляшку води й набрала в неї бензин.

 

 

Пішки з каністрами за бензином

Для того, аби запастись бензином, британці використовують будь-яку можливу посудину, як цей чоловік у містечку Брекнелл. Цікаво, він стане у чергу чи спробує протиснутись між авто? Конфліктний потенціал зберігається вкрай високим. На автозаправних станціях у Великобританії в ці дні справді не розслабишся.

 

 

Принаймні ще хоч хтось посміхається

Перебої з бензином цьому чоловікові на трасі М3 на заході Лондона, судячи з усього, не зіпсували настрій. Але посмішка за кермом нині у Великобританії радше виняток, ніж правило. Багатьом машина потрібна, аби дістатись до роботи. Вже дискутують, чи не варто дозволити заправлятись поза чергою представникам певних професій, наприклад, медикам. На деяких автозаправках таке правило вже запровадили.

 

 

Не більше, ніж на 30 фунтів

Іноді можна побачити, як поліція заправляється поза чергою. Без бензину справді складно дістатися до місця злочину. На деяких автозаправках запровадили обмеження на продаж пального. На автозаправній станції в Манчестері (на фото) можна заправитись не більше, ніж на 30 фунтів (близько 35 євро). Не проблема для тих, хто їздить на малолітражці. А якщо йдеться про мінібус?

 

 

Перепрошуємо, не працює

За оцінками галузевого об'єднання PRA, у деяких регіонах не працюють до 90 відсотків заправок. Попри те, що міністр транспорту запевняє, що пального на 47 нафтобазах і шести нафтопереробних заводах достатньо. Пальне просто не потрапляє на заправки, бо бракує водіїв для бензовозів.

 

 

Всі мережі без винятку

Від дефіциту пального потерпають всі без винятку мережі автозаправних станцій. За даними галузевого об'єднання Road Haulage Association, Великобританії бракує сто тисяч водіїв вантажівок. Одна з основних причин - Brexit. Чимало водіїв після виходу країни з ЄС повернулися на континент, зокрема до країн Східної Європи. Пандемія COVID-19 додатково ускладнила їхнє повернення до Великобританії.

 

Збіг багатьох чинників

Частина перевізників з континенту після Brexit більше не їздять до Великобританії. Водночас, через пандемію атошколи не встигали приймати іспити у водіїв, які хотіли отримати відповідну категорію для права керувати вантажним автомобілем. Тобто нинішня ситуація - це збіг низки чинників і недостатньо швидка реакція уряду на них. Натомість влада списує все передовсім на ажіотажний попит.

 

 

Армія і візи на противагу кризі

До повної готовності приведена армія: солдати мають доставляти бензин на заправки. Армійські екзаменатори мають приймати іспити в охочих отримати відповідну водійську категорію. Крім того, влада видасть 10500 робочих віз іноземцям: 5000 для водіїв вантажівок і 5500 для тих, хто захоче працювати на переробці продукції птахівництва. Брак робочої сили відчувається не лише у вантажних перевезеннях.

 

 

Чи захочуть іноземці їхати на кілька місяців?

Влада країни сподівається, що такі таблички з вибаченнями за дефіцит бензину залишаться у минулому. Нові робочі візи видаватимуться з жовтня, але діятимуть вони лише до Різдва. Чи захочуть іноземці їхати на заробітки на кілька місяців - ще питання.

 

 

Повний бак - краще, ніж виграти у лотерею!

А поки ті, кому пощастило заправити бак бензином, радіють, немов діти. Ця мешканка Лондона безмежно щаслива. Чи пощастить їй і наступого разу, сказати важко. Серед представників логістичної галузі чимало скептиків, які сумніваються в ефективності заходів, яких вживає уряд.

 

 

Поки лише так

Якщо проблему за допомогою армії і короткострокових робочих віз вирішити не вдасться, то вихід для багатох буде один - пересуватися кінними возами, як це роблять ці двоє на фото. Важливо при цьому не втрачати почуття гумору.