Звинувачений у шпигунстві Пол Вілан, який вже кілька років перебуває під арештом, просить Байдена допомогти звільнити його.

Американець Пол Вілан, який в Росії відбуває 16-річний термін за звинуваченням у шпигунстві, звернувся до президента США Джо Байдена з проханням повернути його додому. Про це у вівторок, 15 червня, повідомляє РИА Новости з посиланням на аудіозапис від сім'ї Вілана, який надійшов у редакцію.

Брат засудженого Девід розповів, що запис зроблено 30 травня в ході розмови Пола Вілана з батьками, і що його брат просив оприлюднити запис перед самітом президентів Росії і США, який відбудеться 16 червня в Женеві.

"Президент Байден, після 30 місяців несправедливого затримання з боку російського уряду - а це вдвічі довше, ніж американців тримали в заручниках у Тегерані (в 1979-1981 - ред.) - я благаю вас покінчити з цією жахливою справою з дипломатією навколо заручників", - каже Вілан.

Засуджений знову заявив про свою невинність. "Не було жодного злочину шпигунства. Секретний процес без доказів доводить цей факт", стверджує він.

Вілан назвав свій арешт "викраденням американського туриста" і заявив, що його звільнення підтримують конгресмени і прості американці.

"Будь ласка, поверніть мене додому до моєї сім'ї і мого собаки Флори, там моє місце. Дякую, пане президенте, за намір повернути мене додому", - додав він.

Пол Вілан отримав 16 років колонії за вироком за шпигунство.

Мосміськсуд в червні 2020 року засудив колишнього американського морпіха Вілана до 16 років колонії за шпигунство. Слідство фабулу справи офіційно не розкриває: з прес-релізу ФСБ випливає лише, що Вілана затримали в Москві наприкінці 2018 року під час шпигунської акції.

Сам обвинувачений в останньому слові заявив, що шпигунством не займався. Захист стверджує, що американець став жертвою провокації: йому передали флешку, на якій він нібито очікував побачити фото з туристичної поїздки до підмосковного Сергієвого Посада. У серпні Вілана етапували в Мордовію, він відбуває покарання в колонії №17 в селищі Озерний в Зубово-Полянському районі.