З огляду на переміщення російських військ на кордоні з Україною, НАТО відреагувало першим конкретним військовим заходом і підвищило оперативну готовність своїх 40-тисячних Сил швидкого реагування (NRF) на випадок кризи. Про це з посиланням на високопоставленого дипломата НАТО повідомляє німецьке видання Die Welt, пише УНН.

Відповідно до отриманої виданням інформації, спільна оперативна група високої готовності (VJTF), відома як так зване вістря - передова частина - НАТО в межах NRF, повинна бути готова до розгортання в зоні криз протягом п’яти днів замість попередніх семи днів. Багатонаціональну VJTF наразі очолює Туреччина і налічує близько 6400 солдатів. У 2023 році Німеччина перейме на себе керівництво VJTF.

Інші підрозділи NRF, такі як спецпідрозділи або логісти, також були приведені в підвищену готовність, тому в разі кризи вони також повинні бути готовими до переміщення набагато швидше. Оперативна готовність, зокрема, стосується періоду, протягом якого екстрені служби, у тому числі військова техніка, повинні бути готові до евакуації літаками чи вертольотами. Не йдеться про те, щоб потрапити в зону кризи, пише видання.

За інформацією видання, минулого тижня відповідне рішення ухвалила Північноатлантична рада, де представлені всі країни-члени. Раніше головнокомандувач Альянсу з питань операцій чотиризірковий генерал Тод Волтерс запропонував урядам країн НАТО скоротити періоди мобілізації.

"Окрім українського конфлікту, метою є покращення захисту союзників східних держав-членів (Польща, Румунія, країни Балтії). Там відчувається дедалі більша загроза через останні події на російсько-українському кордоні", - пише видання.

Речник НАТО не захотів публічно підтверджувати нові резолюції. Він просто сказав: "Ще примітніше військове нарощування Росії в Україні та навколо неї є безпідставним і підриває безпеку в Європі. Союзники по НАТО чітко дали зрозуміти, що Росія має бути прозорою, деескалувати та зменшити напруженість, а ми також дали зрозуміти, що будь-яка подальша агресія матиме ціну та наслідки. Політика НАТО щодо Росії залишається послідовною: оборона і діалог".

З моменту незаконної анексії Криму Росією в 2014 році НАТО "взялося за "найбільше посилення колективної оборони", включаючи створення багатонаціональних бойових військ у східній частині Альянсу. "Заходи НАТО є оборонними, доречними та відповідають нашим міжнародним зобов’язанням. Ми залишаємось пильними і завжди будемо вживати всіх необхідних заходів, щоб захистити наших союзників і захистити їх від будь-якої загрози", – зауважив речник НАТО.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Минулого тижня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують почати переговори з Росією про гарантії європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, викликану розміщенням російських військових на її кордоні.