Баку порушив Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, вважають в Єревані.

Вірменія подала позов на Азербайджан до Міжнародного суду ООН, звинувативши Баку в расовій дискримінації вірменів. Про це напередодні ввечері повідомив Інтерфакс із посиланням на прес-реліз суду.

На думку вірменської сторони, Азербайджан порушив Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, прийняту Генасамблеєю ООН в 1965 році. Зазначається, що "десятиліттями Азербайджан піддавав вірмен расової дискримінації", і що "в результаті проведеної державою політики ненависті вірмени потерпали систематично від дискримінації, масових вбивств, тортур та інших видів насильства".

Вірменська сторона також стверджує, що у вересні 2020 року Азербайджан знову порушив конвенцію під час збройного конфлікту між країнами.

"Навіть після закінчення бойових дій, після припинення вогню, яке набуло чинності 10 листопада 2020 року, Азербайджан продовжує брати участь у вбивствах, тортурах та інших знущання над вірменськими військовополоненими", - наголошується в позові.

"Вірменія просить суд притягнути до відповідальності Азербайджан за порушення конвенції, щоб запобігти майбутній шкоді і відшкодувати збиток, якого вже було завдано", - йдеться в ньому.

У позові наголошується, що дискримінації з боку Азербайджану зазнавали особи вірменського етнічного або національного походження незалежно від їхнього фактичного громадянства.