Заборона на демонстрацію певних символів, ухвалена молдавським парламентом у квітні, відповідає вимогам законності.

Венеціанська комісія визнала законною та співмірною заборону Молдови на демонстрацію символіки, яка використовується російською армією у війні проти України. Про це повідомили у відділі комунікацій Ради Європи, пише Європейська правда.

Уряд Молдови запросив думку комісії щодо введення заборони на демонстрацію цих символів, оскільки молдавські комуністи і соціалісти виступили проти цього рішення.

Комісія на засіданні 21–22 жовтня ухвалила, що за ситуації, коли триває війна, ухвалена молдавським парламентом у квітні заборона на демонстрацію певних символів, які використовують російські збройні сили під час вторгнення в Україну, відповідає вимогам законності, є повноправною та співмірною.

Венеціанська комісія вважає правдивим твердження про те, що настала гостра соціальна необхідність у запровадженні такого обмеження на свободу висловлювання, а також про те, що демонстрація цих символів, які російська армія використовує під час нинішньої агресії проти України, "може створити дійсну пряму загрозу збурення заворушень і може становити загрозу національній безпеці і правам інших осіб, включаючи українських біженців, які перебувають у країні".

У рішенні також зазначається, що швидке схвалення цієї заборони, яка пройшла через парламент всього за тиждень, цілком виправдане тим, що вирішення цього питання є невідкладним з огляду на агресією Росії проти України.

Водночас комісія рекомендувала чітко визначити, яким має бути уточнення, що стосуватиметься різновидів цих символів, які можуть бути "створені шляхом стилізації" заборонених символів, а також витлумачити терміни "пропаганда" і "героїзація" у разі їхнього застосування на позначення екстремістської діяльності, а також уточнити процедуру застосування покарання за порушення заборони.