Пропозиція про заборону в Євросоюзі російської нафти "рівносильна атомній бомбі", каже Орбан.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про необхідність п'ятирічної відстрочки для країни для запровадження нафтового ембарго проти Росії, пише Bloomberg у п'ятницю, 6 травня.

 

"Орбан сказав, що хоче відстрочку в п'ять років - замість терміну в один рік, який зараз розглядають - для Угорщини, перш ніж почати дотримуватися заборони ЄС на російську нафту", - йдеться у повідомленні.

Орбан вкотре відкинув пропозиції ЄС щодо заборони нафти РФ. Такий крок він порівняв із застосуванням "ядерної бомби" проти угорської економіки.

"Ця пропозиція Європейської комісії буде "рівносильна атомній бомбі", скинутій на угорську економіку. Угорщина готова вести переговори, якщо побачить нову пропозицію, яка відповідатиме інтересам країни", - заявив Орбан.

Угорський міністр каже, що його кінцева мета - це не застосувати вето проти санкцій ЄС, які готуються, а вести конструктивну співпрацю з рештою союзу щодо питання санкцій.

За його словами, відмова Угорщини від російської нафти вимагатиме мільярди доларів інвестицій та відновлення доступу Будапешта до його частки в $7,6 млрд у фонді відновлення економіки після пандемії коронавірусу, блокованої раніше через побоювання у можливості правопорушень.

Крім того, Орбан виступає проти санкцій щодо духовенства, включаючи патріарха Московського та всієї Русі Кирила.