У Польщі через хвилю біженців з України повідомили про зміни щодо умов їх перебування  в країні. Про це повідомляє польське видання Yavp.pl, інформує УНН.

Як зазначається, біженці з України повинні будуть обов'язково мати номер PESEL, платити до 60 злотих (456 грн) на день за проживання в пунктах масового розміщення, а крім того, ZUS матиме інформацію про кожен їхній виїзд з Польщі, щоб уникнути нецільової виплати грошових допомог (500+ та інші).

Обов'язковий PESEL

Наразі його мають вже 1,4 млн українців. Відповідно до проєкту, біженці матимуть 30 днів, щоб подати заявку на PESEL.

Полегшення перетину кордону

Довідка про тимчасовий захист даватиме право людині (разом із проїзним документом) на багаторазовий перетин польського кордону без необхідності отримання візи. Також буде запроваджено правову основу для видачі такої довідки для дитини біженців з України, яка народилася на території Польщі під час тимчасового захисту.

ZUS контролюватиме виїзди біженців з Польщі

Виїзди біженців з Польщі контролюватиме ZUS та інші муніципальні установи, щоб таким чином уникнути нецільової виплати грошових допомог. Установи отримають доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду з Польщі біженцями з України.

Оплата за проживання в масових пунктах

Біженці з України будуть оплачувати проживання в місцях масового розміщення. Передбачається, що особи, які перебувають там понад 120 днів, покриватимуть 50% загальної вартості (не більше 40 злотих на день (304 грн), а хто перебуває довше 180 днів - 75% витрат (максимум 60 злотих на день).

Однак цей обов’язок не поширюватиметься на осіб, які, наприклад, через інвалідність, вік, важку життєву ситуацію, вагітність або необхідність догляду за дітьми не можуть працювати та заробляти гроші.

Компенсація за проживання дітей-сиріт

За проживання українських дітей, які перед евакуацією до Польщі перебували в прийомних сім'ях або в дитбудинках, а в Польщі отримали тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день, з можливістю підвищення цієї суми воєводою в окремих випадках.