Президент Росії Володимир Путін і його американський колега Джо Байден домовилися провести додаткові переговори на тлі напруженості у зв'язку з нарощуванням російських військ біля України, заявили в Кремлі в неділю, і Путін хотів би на певному етапі зустрітися особисто, пише УНН з посиланням на Reuters.

Кремль заявив, що Путін і Байден домовилися провести додаткові переговори під час відеодзвінка 7 грудня.

У відеоролику, випущеному на російському державному телебаченні, офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що у Путіна не було особливих підстав для оптимізму після розмови з Байденом через тривалі і дуже серйозні розбіжності між Росією і США з приводу так званих "червоних ліній" Москви, які вона не хоче, щоб Захід перетинав.

Росія заявила, що не хоче, окрім подальшого розширення НАТО на схід, щоб певні наступальні озброєння були розміщені в країнах, що межують з нею, таких як Україна.

7 грудня Путін сказав Байдену, що російські війська перебувають на території Росії і нікому не становлять загрози, сказав Пєсков.

При цьому він сказав, що лідери двох країн домовилися провести ще один раунд переговорів, можливо, по відеозв'язку, формат, який сподобався обом президентам.

"(Ми) обов'язково побачимося, мені б цього дуже хотілося", - сказав Путін Байдену, згідно з коротким відео, опублікованим на державному телеканалі.

У Кремлі заявили, що поки рано говорити, коли два лідери зможуть зустрітися особисто.

Відеодзвінок між Байденом і Путіним заспокоїв нерви інвесторів і допоміг рублю відновити деякі позиції після падіння, викликаного новою хвилею побоювань з приводу нових санкцій Заходу проти Москви.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії і США Володимир Путін і Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.