Османі виконує обов'язки президента з листопада минулого року, коли колишній президент Хашим Тачі подав у відставку.

Депутати парламенту республіки Косово більшістю голосів в третьому колі голосування обрали екс-спікера Вьосу Османі президентом. Трансляція в неділю, 4 квітня, йшла на YouTube-каналі зібрання.

Згідно з конституцією Косово, президент обирається в парламенті. Кандидата повинні підтримати 80 з 120 депутатів.

Депутатам запропонували двох кандидатів від правлячого руху "Самовизначення" - екс-спікера парламенту Вьосу Османі і Насуфа Бейту. У перших двох спробах голосування в суботу, 3 квітня, взяли участь лише 79 парламентаріїв. Обрання було перенесено на вечір неділі.

У третьому колі потрібно було отримати 61 голос. Вьосу Османі підтримав 71 депутат.

Османі виконує обов'язки президента з листопада минулого року, коли колишній президент Хашим Тачі подав у відставку. Тачі покинув пост, щоб постати перед судом в Гаазі за звинуваченням у військових злочинах і злочинах проти людяності. Тачі заявив, що так він робить крок "для захисту цілісності президентства" в країні. Раніше Османі була спікером парламенту.

Вьоса Османі народилася 17 травня 1982 року в Косовська-Митровиці. Закінчила юридичний факультет в Пріштіні, потім захистила докторську дисертацію в Пітсбурзькому університеті (University of Pittsburgh) в США. У косовському парламенті провела три мандати як депутат Демократичного союзу Косово, очолювала комітет у закордонних справах, діаспорі та стратегічних інвестицій. У листопаді 2020 року заснувала власну партію Guxo!, з лютого 2020 року до березня 2021 була головою парламенту.

Республіка Косово оголосила про свою незалежність від Сербії в 2008 році, після довгого періоду конфлікту. Понад 100 країн - членів ООН в підсумку визнали її незалежність.