Через надзвичайно теплу температури в Гренландії відбувається масивне танення льодовикового покриву.

Починаючи з 28 липня щодня тане близько восьми мільярдів тонн льоду - це вдвічі більше, ніж зазвичай в літній час, передає в суботу, 31 липня, агентство AFP з посиланням на сайт моніторингу льодовиків і клімату в Арктиці Polar Portal, інформує УНН.

За даними датської метеорологічної служби DMI, зараз на півночі Гренландії встановилася температура повітря вище 20 градусів тепла, більш ніж удвічі перевищує середньостатистичну норму для цього часу року. В аеропорту Нерлер Інаат на сході Гренландії 29 липня була зареєстрована найвища температура з моменту початку спостережень + 23,4 градуса Цельсія.

Танення поки в середньостатистичних межах

Рекордне танення льодовика в Гренландії зазначалося в 2019 році, воно поки не перевершено, але в поточному році процесом охоплена значно більша територія. Проте, в цілому танення льодовика в цьому році поки що укладається в середньостатистичні показники.

Площа льодовикового покриття Гренландії становить 1,8 мільйона квадратних кілометрів — за розмірами це другий в світі льодовик після Антарктиди. У зв’язку з потеплінням арктичного клімату його танення значно прискорилося після 2000 року.

Рекордна спека в Середземномор’ї

У той же час середземноморські країни страждають від лісових пожеж і рекордної спеки. У найближчі дні в Італії, Туреччині, Греції та інших країнах очікується спека понад 40 градусів. У Туреччині як і раніше не вдається загасити десять вогнищ лісових пожеж, три з них — у провінції Анталья.

В Італії за останні 24 години пожежники провели понад 800 операцій з гасіння лісових пожеж, найбільш серйозна ситуація склалася на Сицилії. На Сардинії також вирують лісові пожежі.

У Греції очікується подальше підвищення температури до 46 градусів, метеорологи заявляють про рекордно спекотне періоді. Міста відкрили приміщення з кондиціонерами для жителів, у яких немає можливості охолоджувати повітря будинку.