Депутати вимагають з'ясувати, чи Росія фінансувала французьких політиків, і, якщо так, то кого саме.

У Франції вісім депутатів пропрезидентської партії звернулися до нижньої палати парламенту країни з проханням створити комітет із розслідування можливого фінансування французьких політсил Росією. Про це у суботу, 24 вересня, повідомляє Reuters.

Автори листа посилаються на американські розвіддані, в яких йшлося про те, що Росія заплатила сотні мільйонів євро політичним партіям "з метою вплинути на вибори".

У цьому контексті законодавці згадали одного із кандидатів минулих президентських виборів, лідера правої партії Марін Ле Пен, яка досі погашає кредит, наданий їй російськими банками.

"Ці факти ясно вказують на те, що російська сторона матиме вагу у французьких публічних дебатах… вони вимагають створення слідчого комітету для встановлення того, чи отримували французькі політичні партії – і які з них – вигоду від російського фінансування", – написали депутати.

14 вересня CNN опублікував розсекречений звіт американської розвідки про фінансування Росією політиків у всьому світі.

З 2014 року Кремль з метою посилення власного політичного впливу витратив на іноземних політиків та чиновників у понад 20 країнах світу 300 мільйонів доларів.

За словами джерел видання, РФ підтримувала, зокрема, праві та націоналістичні рухи. Конкретні імена політиків та назв партій співрозмовники CNN вказувати відмовилися.