Лукашенко доручив відновити електропостачання ЧАЕС.

Олександр Лукашенко доручив відновити енергопостачання Чорнобильської АЕС із Білорусі, повідомляє БелТА у четвер, 10 березня.

"Міністру енергетики доручено організувати цю роботу, щоб негайно подати туди електроенергію. У нас лінія електропередачі із радянських часів є, вона законсервована. Її треба негайно відновити. За тимчасовою схемою доведеться напевно до підстанції Чорнобильської електростанції подавати цю електрику, щоб у штатному режимі забезпечити безпеку чорнобильської станції", - сказав Лукашенко.

Також він заявив, що у бік ЧАЕС прямують українські військові.

"Ми не знаємо, чого вони йдуть у бік чорнобильської станції", - додав Лукашенко.

Раніше повідомлялося, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) втратило зв'язок із віддаленою передачею даних від систем контролю за дотриманням гарантій безпеки Чорнобильської АЕС. Сьогодні об'єкт перебуває під контролем росіян.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба раніше повідомив, що резервні дизель-генератори забезпечать живлення станції та її об'єктів протягом 48 годин, після чого "відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що загрожуватиме витоком радіації".

Нагадаємо, російські війська увійшли до Зони відчуження ЧАЕС із Білорусі, щоб забезпечити коридор для захоплення Києва. Взявши в заручники персонал ЧАЕС, вони відправили військову техніку на Київ, Іванків та Димер.