Росіяни зобов'язувалися не нападати на сусідів, що вони роблять зараз, і проводити регулярні консультації з НАТО, чого вони не роблять, зазначив Мірча Джоане.

Після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України, у НАТО більше немає зобов'язань щодо розгортання своїх сил у Східній Європі. Про це сказав заступник генерального секретаря Альянсу Мірча Джоане, повідомляє AFP у понеділок, 30 травня.

За його словами, своїм вторгненням в Україну Москва "позбавила будь-якого змісту" Основоположний акт НАТО-Росія та припинила діалог з Альянсом.

Відповідно до договору 1997 року, покликаного перезавантажити відносини між Росією та Альянсом, обидві сторони погодилися працювати над "запобіганням будь-якому потенційно загрозливому нарощуванню звичайних озброєнь у узгоджених регіонах Європи, включаючи Центральну та Східну Європу".

"Вони (росіяни, – ред.) ухвалили рішення, в якому зобов'язалися не нападати на сусідів, що вони роблять зараз, і проводити регулярні консультації з НАТО, чого вони не роблять. Тому я думаю, що насправді цей установчий акт фактично не діє через Росію", – сказав Джоане під час виступу у Вільнюсі.

За його словами, Росія фактично відійшла від договору 1997 року.

"Тепер ми не маємо обмежень, щоб мати міцні позиції на східному фланзі і гарантувати, що кожен квадратний дюйм території НАТО захищений Статтею 5 і нашими союзниками", - додав Джоане.

Заступник генсека НАТО не повідомив подробиць про нове заплановане розгортання, але сказав, що очікує "надійної, гнучкої та стійкої присутності".