Угода дозволить США розширити військову присутність у Словаччині шляхом модернізації двох військових аеродромів.

США та Словаччина уклали угоду про військове співробітництво. У Вашингтоні підписи під документом поставили держсекретар США Ентоні Блінкен, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь та голова словацького МЗС Іван Корчок.

Цей договір дозволить США розширити військову присутність у Словаччині, зокрема шляхом модернізації військових аеродромів Малацьки-Кухиня та Сліач. Для набуття чинності документа потрібна його ратифікація словацьким парламентом і затвердження президентом країни.

Укладання військового договору викликало неоднозначну реакцію у Словаччині, де відбулися акції протесту. Критики заявляють, що він може привести до втрати суверенітету республіки і порушення силами США словацького законодавства.

"Ця угода ґрунтується на співпраці та повазі", - заявив Блінкен на церемонії підписання, засудивши поширення "дезінформації" про зміст угоди. - Її було підготовлено Словаччиною спільно зі США, як повноправні та суверенні партнери, і в інтересах обох урядів вона представляє інтереси народів обох країн".

Глава Держдепу зазначив, що США не створюватимуть у Словаччині свої постійні військові бази чи на постійній основі розміщуватимуть у країні американські війська.

За умовами договору США профінансують модернізацію двох військових аеродромів, які залишаться у власності словацького уряду, але якими американські військові зможуть безкоштовно користуватися.