Альянс закликав Путіна сісти за стіл переговорів та негайно припинити війну проти України.

Лідери країн НАТО провели у четвер, 24 березня, саміт, за підсумками якого ухвалили звернення до президента РФ Володимира Путіна у зв'язку з війною проти України.

"Ми рішуче засуджуємо вторгнення Росії в Україну. Ми закликаємо президента Путіна негайно припинити цю війну і вивести збройні сили з України, а також закликаємо Білорусь припинити свою співпрацю відповідно до Резолюції про агресію проти України, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 2 березня 2022 року", - сказано в заяві.

У ній йдеться, що Росія повинна дотримуватися рішення Міжнародного суду ООН і негайно припинити військові дії. "Атака Росії на Україну загрожує глобальній безпеці. Її нападки на міжнародні норми роблять світ менш безпечним. Ескалаційна риторика президента Путіна є безвідповідальною та дестабілізуючою", - сказано у заяві.

У НАТО також рішуче "засуджують руйнівні напади Росії на мирних жителів, включаючи жінок, дітей та осіб, які перебувають у вразливому становищі". "Ми працюватимемо з іншою міжнародною спільнотою, щоб притягнути до відповідальності винних у порушеннях гуманітарного та міжнародного права, включаючи військові злочини", - йдеться у заяві.

Лідери також висловили "глибоке занепокоєння зростанням ризику сексуального насильства і торгівлі людьми".

"Ми закликаємо Росію забезпечити швидкий, безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ та безпечний прохід для цивільних осіб, а також дозволити доставку гуманітарної допомоги до Маріуполя та інших обложених міст. Ми також засуджуємо напади на цивільну інфраструктуру, у тому числі ті, які створюють загрозу атомним електростанціям", - наголошується у заяві.

Крім того, лідери НАТО продовжать "протистояти брехні Росії про її напад на Україну та викривати сфабриковані наративи або сфабриковані операції під чужим прапором, щоб підготувати ґрунт для подальшої ескалації, зокрема проти цивільного населення України".

"Будь-яке застосування Росією хімічної або біологічної зброї було б неприйнятним і призвело б до тяжких наслідків", - наголосили союзники.

Росію закликають негайно припинити вогонь та сісти за стіл переговорів.

"Росії необхідно показати, що вона серйозно ставиться до переговорів, негайно ввівши припинення вогню. Ми закликаємо Росію до конструктивної участі в переговорах з Україною, що заслуговують на довіру, для досягнення конкретних результатів, починаючи зі стійкого припинення вогню і закінчуючи повним виведенням своїх військ з території України", - сказано в заяві.

"Ми підтримуємо зусилля України з досягнення миру, а також дипломатичні зусилля країн НАТО, спрямовані на тиск на Росію з метою припинення війни та полегшення людських страждань. Ми повністю солідарні з президентом Зеленським, урядом України та сміливими громадянами України, які захищають свою Батьківщину", - сказано в документі.

"Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що тягнуться до її територіальних вод", - констатується в заяві.

У НАТО також зазначили, що Україна має фундаментальне право на самооборону відповідно до Статуту Організації Об'єднаних Націй. "З 2014 року ми надаємо широку підтримку спроможності України реалізувати це право. Ми навчили Збройні сили України, зміцнивши їхній військовий потенціал і потенціал та підвищивши їхню стійкість. Союзники з НАТО посилили свою підтримку та продовжуватимуть надавати подальшу політичну та практичну підтримку Україні, оскільки вона продовжує захищати себе", - запевнили в альянсі.

Країни-члени НАТО продовжать надавати допомогу в таких галузях, як кібербезпека та захист від загроз хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного характеру.

"Союзники з НАТО також надають велику гуманітарну допомогу та приймають мільйони біженців. Міністри закордонних справ додатково обговорять нашу підтримку Україні, коли зустрінуться у квітні", - наголошується у заяві.

Крім того, у НАТО заявили про неприйнятність можливості застосування Росією хімічної та біологічної зброї.

"Будь-яке застосування Росією хімічної або біологічної зброї було б неприйнятним і призвело б до тяжких наслідків", - йдеться у заяві.