Плутон - це один з найбільш загадкових елементів сонячної системи. Вчені зіткнулися з труднощами щодо його класифікації.

Він наділений статусом планети-карлика, пише Hronika.info.

Зараз на Плутоні, як і на Землі, весна. Але тут вона триває з 1990 року. Тривалість одного року на карлику становить 248 земних років.

 

Відомо, що Плутон - єдина планета, яка має яскраво виражену еліптичну орбіту. Через це відстань від Сонця змінюється, що суттєво впливає на сезони. Весна тут відносно м'яка, а взимку атмосфера замерзає до такої міри, що буквально падає на поверхню планети і залишає повний вакуум. Після такого значного дисбалансу поверхню може бути не готова до несподіваного приходу суворої зими.

 

Маса планети складає (1,303 ± 0,003) х1022 кілограмів, а обсяг досягає 7,0х109 кубічних кілометрів. Експерти врахували ці показники і прийшли до висновку, що орбітальний період 90465 днів стане для карлика неймовірним випробуванням.

 

День тривалістю 153,2820 годин теж негативно позначається на процесах на планеті. Суворий клімат не тільки порушить процеси, а й істотно змінить атмосферу. Дослідники прийшли до висновку, що атмосфера планети може замерзнути і розвалитися вже до 2030 року. Якщо це дійсно станеться, оскільки Плутона можуть полетіти в бік Землі, що є серйозною загрозою.

Це говорить про те, що навіть постійна температура поверхні планети -223 градуси за Цельсієм сприяє розколу планети і її знищення. Поки вчені вирішують, чи варто повертати карлику статус планети, вона просто може розколотися.