У фінському МЗС повідомили про "сплеск" охочих отримати візи до їхньої країни серед громадян Росії.

Росіяни призовного віку почали їхати з РФ до Фінляндії після того, як кремлівський правлячий режим оголосив про часткову мобілізацію для участі у війні в Україні. Про це повідомив голова консульського департаменту міністерства закордонних справ Фінляндії Юссі Таннер у коментарі Helsingin Sanomat у середу, 21 вересня.

"Є заявки, які свідчать, що є бажання виїхати з Росії, а умови повернення не виконуються. Тоді рішення про видачу візи є негативним", - зазначив він.

За його словами, найближчим часом, коли часткова мобілізація в Росії повністю почне працювати, кількість росіян, які хочуть виїхати, збільшиться.

Консульський департамент МЗС Фінляндії аналізує наслідки оголошення часткової мобілізації в РФ, наголосив Таннер.

Фінляндія продовжує видавати туристичні візи росіянам. Водночас деякі члени ЄС припинили видавати громадянам РФ гуманітарні візи з міркувань національної безпеки. Зокрема, так вчинила Латвія.

Фінська опозиція тепер вимагає від уряду негайно ухвалити рішення про обмеження на в'їзд для росіян у світлі останніх подій.

Нагадаємо, що президент Фінляндії Саулі Нііністе вважає за необхідне посилити умови надання віз для громадян РФ.

Зазначимо, що швидкісний маршрут Санкт-Петербург – Гельсінкі більше не діє. Електропоїзди Алегро списані фінською компанією.