Люфт для тиску на Євросоюз у російської сторони вже стискається, наголосив Герман Галущенко.

Росія використовує постачання газу для тиску на Європу. Але сховища незабаром будуть заповнені, і тому росіянам доведеться просто спалювати свій газ. Про це сказав міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, оприлюдненому у вівторок, 19 липня.

За словами міністра, зараз Канада та Німеччина створюють небезпечний прецедент передачею турбіни для Газпрому.

"Для росіян важливим є сам факт того, що вони притиснули дві країни G7. Тому що завтра вони вимагатимуть ще щось, а післязавтра скажуть: давайте включати "Північний потік-2", - сказав Галущенко.

Він наголосив, що ця турбіна не має жодного відношення до обсягів постачання, тому що до останнього працювало лише три турбіни, і це не заважало прокачувати газ.

Галущенко нагадав, що коли певні компанії піддалися на шантаж Газпрому та почали платити у рублях, це не гарантувало їм постачання.

"Якщо вони дійсно вирішать припинити постачання до Європи, вони придумають все, що завгодно - вибух, новий ремонт", - сказав він.

Але, за словами міністра, Європі варто розуміти, що люфт для тиску на ЄС у росіян уже стискається.

"За який час вони закінчать заповнювати свої сховища на 76 млрд куб. м, і постане питання, куди подіти газ? Вони повинні його кудись постачати, чи просто втрачати. ​​Я не здивуюся, якщо росіяни його просто спалюватимуть, хоча це навіть для них буде занадто", - резюмував глава Міненерго.