Росія намагається схилити білоруських військових до участі у війні з Україною грошима та безкоштовним навчанням.

Президент Росії Володимир Путін шукає нових методів для втягування білорусів у війну. Про це 23 березня повідомило Головне управління розвідки Міноборони.

За даними ГУР, співробітники російських спецслужб вивчають морально-психологічний стан військовослужбовців Білорусі та проводять "індивідуальні бесіди" із рядовим складом.

"За виконання "спеціальних завдань" білорусам пропонується грошове забезпечення у розмірі 1000-1500 доларів на місяць. На додаток - пільгове навчання у російських військових вишах", - заявили у розвідці.

Зазначається, що такі випадки зафіксовано у підрозділах 103 повітряно-десантної дивізії ЗС Білорусі та Гомельської прикордонної групи.

"Попри це серед білоруських військових відзначається дуже низький рівень мотивації участі в бойових діях. Ті ж, хто дав згоду, виключаються зі списків особового складу своїх підрозділів для продовження служби не в лавах ЗС Білорусі", - уточнили в ГУР.

Наразі серед вищого військово-політичного керівництва Білорусі тривають суперечки щодо можливості участі у бойових діях на території України.

За наявними даними, білоруських військових, які відмовляються від участі у так званій "спеціальній операції", перевіряють на зв'язки з опозицією, а нелояльних до РФ командирів замінюють.