Польща підписала з Південною Кореєю контракт на постачання озброєння на суму кілька мільярдів євро - перші партії техніки прибудуть до країни до кінця року.

Південна Корея стане великим постачальником танків і гаубиць для Польщі - країни підписали контракт на постачання щонайменше 400 екземплярів техніки. За словами міністра оборони Польщі Маріуша Блащака, які у п'ятницю, 26 серпня, привело агентство dpa, постачання розпочнеться до кінця 2022 року.

У перших партіях будуть десять південнокорейських танків K2 Black Panther (Чорна пантера), а також 24 самохідні гаубиці K9 Thunder. Загалом Польща в рамках угоди закупить 180 танків та 212 гаубиць, які південнокорейська сторона має надати до 2025 року, а також амуніцію до них.

Міністр не повідомив деталей про суму угоди, але, за даними джерел dpa, вона перевищує кілька мільярдів євро. Раніше повідомлялося про намір Польщі закупити у Південної Кореї понад 1000 танків, гаубиць та літаків.

На початку серпня Блащак вкотре заявив, що у зв'язку з діями Росії на міжнародній арені Польща має намір створити "найбільшу сухопутну армію" серед європейських країн-членів НАТО, і вона має бути "такою сильною та численною, щоб одним своїм існуванням вселяти агресору страх".

Польща потребує нової техніки через допомогу Україні

Закупівлю озброєння у Південної Кореї Польща почала обговорювати у зв'язку зі спірними ситуаціями щодо "кругових поставок" озброєння Україні. Згідно з цією домовленістю, Польща передала країні танки Т-72, ​​бронетранспортери БМП-1, а також реактивні системи залпового вогню та самохідні гаубиці "Дана" чехословацького виробництва, що були в резерві польських ЗС, а натомість мала отримати озброєння з Німеччини.

Однак у постачанні німецького озброєння виникли відчутні затримки, що призвело до відкритого засудження уряду ФРН з боку польських політиків. У відповідь на це глава німецького МЗС Анналена Бербок заявила, що влада країни вивчить, як можна надати Польщі "активне сприяння іншим чином".

Південна Корея - один із найбільших постачальників зброї у світі

Південнокорейська техніка знаходиться на озброєнні понад десятка країн світу, від Норвегії до Єгипту та Австралії. Однією з головних переваг перед конкурентами у Південної Кореї стала ціна - наприклад, вартість винищувача KAI T-50 (інша назва FA-50) при масових закупівлях, ймовірно, становить близько 30 млн доларів, що значно дешевше, ніж американський F-35 (щонайменше 77 млн ​​доларів у базовій комплектації (Ред.).

Також іноземні держави вважають південнокорейське військове обладнання надійним і технологічно просунутим - репутації розробників, у тому числі, сприяє і безпосередня близькість Північної Кореї, яка володіє ядерною зброєю.