На тлі вбивства Жовенеля Моїза на Гаїті оголосили військовий стан і закрили кордони країни.

Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра країни Клод Жозеф заявив, що озброєна група, яка здійснила напад на резиденцію президента Гаїті Жовенеля Моїза і вбила його, була сформована з іноземних громадян. Про це політик в середу, 7 липня, повідомив агентству France24.

За його словами, нападники на резиденцію говорили англійською і іспанською.

Також  Жозеф розповів, що перша леді країни Мартін Моїз отримала кульові поранення і зараз перебуває в лікарні. Дружину президента хочуть перевезти на лікування в Майамі.

Зі свого боку посол Гаїті в США Бохіт Едмон, посилаючись на урядовий відеозапис, повідомив, що нападники на президентську резиденцію, представилися агентами Управління з боротьби з наркотиками США (DEA). При цьому дипломат підкреслив, що не вірить у цю версію, пише Reuters.

Пізніше глава прес-служби Держдепартаменту США Нед Прайс в ході регулярного брифінгу спростував версію про те, що агенти DEA можуть бути причетні до вбивства Моїза.

"Ми готові запропонувати допомогу в цьому розслідуванні, але, чесно кажучи, ми маємо намір дозволити цьому розслідуванню розвернутися, і, звичайно, влада Гаїті грає провідну роль в цьому розслідуванні", - додав він.

Видання Diario Libre повідомляє, що, згідно з однією з версій домініканської влади, вбивство Моїза здійснили південноамериканці - колумбійці і венесуельці, які нібито пов'язані з "дуже впливовими людьми на Гаїті, що займаються торгівлею наркотиками і викраденнями людей". Згідно з цією версією, спільником нападників міг бути високопоставлений співробітник поліції, який навмисне послабив охорону будинку президента Гаїті.

Президент Гаїті Моїз, який очолював державу з 2017 року, в ніч на 7 липня отримав смертельне поранення під час нападу невідомих на його резиденцію. Після цього виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті Клод Жозеф заявив про рішення влади ввести воєнний стан на території республіки.

 

Також повідомлялося, що на кордоні з Гаїті впав військовий вертоліт Домінікани, який патрулював кордон з Гаїті після вбивства президента.