Сьогоднішній політ у космос поб'є одразу два рекорди і стане першим у світі пілотним космічним польотом з цивільним екіпажем.

Мільярдер Джефф Безос у вівторок, 20 липня, о 16:00 за часом Києва полетить у космос на борту власної ракети і капсульної системи New Shepard. Онлайн-трансляція посадки на зліт проходить на YouТube-каналі New Shepard First Human Flight.

Це буде 11-хвилинна подорож у Західному Техасі, поблизу Ван Хорна. Очікується, що Безос пролетить близько 100 км і так здійснить перший у світі пілотний космічний політ разом з цивільним екіпажем.

Ракета Шепард має висоту 18 м і ширину 4 м. Це - багаторазовий космічний апарат. Корабель підніметься на висоту близько 76 км. Потім сяде на Землю за допомогою трьох парашутів. Ракета-носій також повернеться додому.

Крім Безоса, в космос злітають його брат і виконавчий директор компанії Марк Безос, 82-річна жінка-пілот Воллі Фанк і 18-річний нідерландець Олівер Дейман. Так, політ стане рекордним завдяки тому, що в космос полетять найстарший і наймолодший чоловіки.

Відзначимо, Фанк ще на початку 1960-х років готувалася стати астронавтом НАСА, але її мрія не була втілена з огляду на стать.

Дейман опиниться в космічному просторі завдяки своєму батькові Джо, який є засновником і головою нідерландської компанії Somerset Capital Partners. Він купив квиток майже за 28 мільйонів доларів, але поступився місцем синові.