Кишинів наполягає на поновленні процесу виведення російських військ та складів боєприпасів зі своєї території.

Молдова не дозволила в'їзд на територію країни російським військовим так званої оперативної групи (ОГРО), що базується у Придністров'ї. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на спікера МЗС Молдови Даніеля Воде.

"Ротація військовослужбовців у складі російського миротворчого контингенту здійснюється за механізмом, створеним, щоб уникнути ризиків та забезпечення скоординованого переміщення особового складу контингенту", - зазначив він.

У коментарі підтверджується, що на територію Молдови не було "допущено офіцерів так званого оперативного угруповання російських військ - незаконного формування на території нашої країни, яке порушує статус нейтралітету".

"У цьому контексті міністерство закордонних справ та з питань європейської інтеграції повторює позицію влади Молдови щодо необхідності беззастережного поновлення процесу виведення російських військ та складів боєприпасів з нашої країни", - додав спікер відомства.

Перед тим російське МЗС висловило стурбованість випадками затримання російських офіцерів, які "прямували до Придністров'я для укомплектування на ротаційній основі російського контингенту".

Військовий контингент РФ у Придністров'ї називається Оперативним угрупуванням російських військ (ОГРО). ОГРО створено із залишків колишньої 14-ї російської армії, яка була розміщена в Придністров'ї на початку 1990-х і брала активну участь у Придністровському конфлікті.

Саме по собі ОГРО досить нечисленне: два мотострілкові батальйони плюс підрозділ управління. У цілому нині це - від 1500 до 1700 військовослужбовців РФ. Переважна більшість складу ОГРО комплектується з місцевих жителів, які мають російське громадянство.

Молдова вважає присутність ОГРО у Придністров'ї незаконним та вимагає його виведення. Раніше російські військові могли ротувати через сухопутний коридор України, але з 2014 року такої можливості вони не мають.