Рейси між Єреваном та Стамбулом виконують молдавський авіаперевізник FlyOne та турецький Pegasus.

Вірменія та Туреччина відновили авіасполучення після дворічної перерви. Про це стало відомо у четвер, 3 лютого.

Так, лайнер молдавської авіакомпанії FlyOne, що вилетів з Єревана, увечері в середу, 2 лютого, приземлився в аеропорту Стамбула. Пізніше до Єревана зі Стамбула вирушив літак турецького перевізника Pegasus.

Прямі перельоти між двома державами було припинено на початку 2020 року - після того, як турецька лоукост-авіакомпанія Atlasglobal, яка виконувала кілька рейсів до Вірменії на тиждень, оголосила про банкрутство. Сухопутний кордон між двома країнами закрито з 1993 року.

Відомо, що відносини Єревана та Анкари були затьмарені низкою конфліктів. Так, Туреччина відмовляється визнати геноцидом масове знищення вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни. Крім того, Анкара підтримувала Баку під час конфлікту Вірменії та Азербайджану навколо Нагірного Карабаху.

Проте останнім часом Єреван та Анкара зробили низку спроб нормалізувати відносини. Так, у грудні 2021 року вірменська влада оголосила про зняття ембарго з низки турецьких товарів.

А 14 січня 2022 року Туреччина та Вірменія провели перші переговори за 10 років. Зустріч у Москві тривала півтори години. Сторони назвали її позитивною та конструктивною.