У відповідь на заміну червоно-зеленого прапора на історичний - біло-червоно-білий - посол Білорусі мав побити мера Риги і міністра закордонних справ Латвії.

Олександр Лукашенко розкритикував посла Білорусі в Ризі за те, що той не відреагував "по-чоловічому" на інцидент з білоруським прапором у Литві, і не "набив морду" главі МЗС Литви і голові Ризької думи. Про це він заявив на нараді у вівторок, 20 липня, повідомляє прес-служба президента.

Нагадаємо, інцидент стався 24 травня в Ризі. Тоді біля готелю Radisson Blu Hotel Latvija, де вивішені прапори країн-учасниць чемпіонату світу з хокею, державний прапор Білорусі був замінений на історичний біло-червоно-білий. Прапор замінили міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич і голова Ризької думи Мартіньш Стакіс. Мер Риги зазначив, що цей жест - ініціатива Ризької думи, яку їй довірила білоруська опозиція, а мета цього жесту - висловити підтримку всім, хто піддається репресіям з боку режиму Лукашенка.

"Якщо в Ризі хтось, мерзотник якийсь, доторкнувся до білоруського прапора і почав його там рвати, знімати, ну так посол повинен вийти і публічно з загрозою, можливо, для свого власного життя, набити тому мерзотнику морду, по-чоловічому кажучи. А у нас тиша. І в МЗС тиша, щоб ви знали (для журналістів кажу), поки президент не тупнув ногою", - підкреслив Лукашенко.

Він піддав критиці і деяких інших керівників закордонних установ Білорусі, які, за словами президента, "пустили на самоплив" ситуацію у своїх колективах і відкрито перейшли на бік супротивників чинної влади.

"Такі приклади вам добре відомі. Колишні посли в Аргентині (Астапенко), Іспанії (Пустовий), Словаччини (Лещеня), Латвії (Маркович), колишні керівники закордонних установ у Швейцарії (Мацукевич), Дубаї (Бондарєв). Я вже не кажу про Латушка, який з 21 року свого дипломатичного стажу 17 років провів за кордоном", - заявив Лукашенко.

У зв'язку з цим він доручив прем'єр-міністру, голові адміністрації президента і міністра закордонних справ предметно проаналізувати питання кадрового складу білоруської дипломатичної служби.

Також сьогодні повідомлялося, що Лукашенко розпорядився скоротити посольства в країнах ЄС. На його думку, одного посла з помічником у двокімнатній квартирі буде достатньо.