За прогнозами вчених, упродовж наступних 10 років у всьому світі народжуватиметься на 4,7 млн дівчаток менше. Це пов’язано із тим, що бажання мати виключно хлопчика дедалі частіше стає пріоритетним у майбутніх батьків, повідомляє УНН за даними дослідження медичного журналу BMJ.

Міжнародна група дослідників проаналізувала дані про більше ніж 3 млрд народжень за останні 50 років, щоб визначити, як вибір статі вплине на суспільство.

Вчені зосередили увагу на 12 країнах, в яких співвідношення чоловіків і жінок збільшилося з 1970 року, а також на 17 країнах, де це співвідношення могло збільшитися через соціальні або культурні тенденції. За цими спостереженнями розробили два сценарії.

За першим сценарієм, створеним на основі статистичних даних, до 2030 року в країнах буде на 4,7 млн менше народжених дівчаток.

Згідно із другим сценарієм, який побудували на основі спостережень за сучасними тенденціями, до 2100 року в усьому світі цифра може підскочити до більше ніж 22 млн.

Автори дослідження зазначили, що через надлишок чоловіків, імовірно, пошириться поведінка, недопустима у суспільстві, і зросте кількість випадків насильства.

ООН практику вибору статі малюка називає шкідливою і порівнює її із дитячими шлюбами або операціями, які калічать жіночі статеві органи.

Кількість абортів через небажану стать зростає протягом останніх 40 років у країнах Південно-Східної Європи, а також у Південній і Східній Азії.

Вчені планують і далі вивчати цю проблему та її можливі наслідки, тому наразі закликають колег збирати більш вичерпні дані для проведення інших досліджень.