Країни поділили безлюдний острів Ганса, конфлікт навколо якого тривав майже 50 років і отримав жартівливу назву "війна віскі".

Данія та Канада підписали договір про врегулювання територіального спору, який тривав з 1973 року навколо безлюдного острова Ганса в протоці Нерса. Про це 14 червня повідомили у МЗС Данії.

Оттава і Копенгаген домовилися, що кожна країна отримає приблизно половину острова, а кордон пройде по ущелині в його середині.

Офіційну угоду буде підписано після схвалення парламентами держав. Коли документ набуде чинності, Канада та Данія формально встановлять найдовший морський кордон у світі: його протяжність становитиме 3882 км.

Крім того, після поділу острова у країн з'явиться сухопутний кордон.

Нагадаємо, спір про територіальну належність острова площею 1,2 кв. км виник у ході переговорів двох країн про демаркацію кордонів у протоці Нерса - ділянці моря шириною приблизно 35 км, що розділяє Канаду та Гренландію (яка є автономною територією у складі Данії).

У 1973 році угода про кордон була досягнута, проте сторони не змогли узгодити питання належності острова Ганса. Протягом багатьох років на нього по черзі висаджувалися данські та канадські військові, залишаючи свій прапор та пляшку спиртного. У результаті протистояння жартома стали називати "війною віскі".