Україна на третину скоротила транзит російського газу через захоплення окупантами інфраструктури ГТС.

Природний газ у Європі подорожчав і перевищив рівень $1100 за 1 тис. куб. м на тлі зупинки частини російського транзиту через Україну на станції Сохранівка в Луганській області, що захоплена окупантами. Про це в середу, 11 травня, повідомляє ТАСС із посиланням на дані лондонської біржі ICE.

"Ціна червневого ф'ючерсу на хабі TTF у Нідерландах збільшилася до $1124 за 1 тис. куб. м, або 103 євро за МВт·год (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара, ціни на ICE представлені в євро за МВт·год)", - йдеться у повідомленні.

Загалом вартість газу з початку торгів зросла вже на понад 4%.

Напередодні Оператор ГТС України повідомив, що з 11 травня припиняє транзит газу до Європи через станцію Сохранівка через настання форс-мажорних обставин - компанія не може здійснювати контроль за прикордонною компресорною станцією Новопсков у Луганській області. У зв'язку з цим номінації для транспортування відхилятимуться, прийом газу не здійснюватиметься.

У свою чергу, російський Газпром заявив, що не бачить підстав для припинення прокачування в колишньому режимі і не отримував підтверджень обставин даного форс-мажору. На пропозицію ОГТСУ перенести всі обсяги транзиту на іншу точку входу російського транзитного газу - найбільшу газорозподільну станцію Суджа в Курській області - у Газпромі зауважили, що це технологічно неможливо зробити, виходячи з російської потокової схеми. При цьому раніше Газпром уже перенаправляв потоки на цю точку через ремонт трубопроводів.