Лідери Великої сімки заявили, що вони прискорять глобальну розробку і впровадження вакцин, а також поділяться препаратами з бідними країнами.

Лідери економічних держав Великої сімки (G7) домовилися "активізувати співпрацю" у відповідь на пандемію коронавірусу і збільшити зобов'язання з фінансування вакцинації бідних країн до 7,5 млрд доларів. Про це в п'ятницю, 19 лютого, повідомляє France 24.

"Сьогодні, коли фінансові зобов'язання перед ACT-A і COVAX збільшилися більш ніж на 4 мільярди доларів, загальна підтримка G7 становить 7,5 мільярда доларів", - йдеться в спільній заяві елітного клубу, в який входять Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і США.

Після своєї першої зустрічі в цьому році, проведеної віддалено через пандемію, лідери G7 заявили, що вони прискорять глобальну розробку і впровадження вакцин та підтримають "доступний і рівноправний доступ до вакцин" і лікування від Covid-19.

Так, президент США Джо Байден анонсував виділення урядом $ 4 млрд на глобальну ініціативу COVAX.

"Сьогодні я заявляю, що Сполучені Штати роблять внесок $ 2 мільярди в ініціативу COVAX і обіцяють виділити додаткові $ 2 млрд, щоб закликати інших активізувати свої зусилля", - підкреслив він.

Водночас Німеччина додатково виділяє 1,5 мільярда євро (1,8 мільярда доларів) на поширення вакцин в найбідніших країнах світу, збільшивши раніше внесений внесок на 600 мільйонів євро.

"Сьогодні ми хочемо чітко заявити: ми підтримуємо найбідніші країни. Німеччина надає ще 1,5 мільярда євро для Covax, ВООЗ та інших організацій", - йдеться в заяві Олафа Шольца.

Макрон закликав західні країни надати урядам африканських країн 13 мільйонів доз вакцини проти Covid-19 "якомога швидше".

"На африканському континенті працює 6,5 мільйона медичних працівників. Для їхнього захисту і забезпечення можливості їхніх систем охорони здоров'я витримати кризу коронавірусу потрібно 13 мільйонів доз", - сказав він на Мюнхенській конференції з безпеки відеозв'язком з Парижа.

Він сказав, що це складе всього 0,43 відсотка запасів вакцини на Заході, але це буде благом для африканських країн, які намагаються захистити своїх громадян.

"Якщо ми, європейці і американці, зможемо доставити ці 13 мільйонів доз в найкоротші терміни, це того варто, і це того варто для нашого авторитету", - сказав Макрон.