Сукупні статки нових мільярдерів, серед яких глави BioNTech, Moderna і CanSino Biologics, перевищили $19 мільярдів.

Винахід і поширення вакцин від коронавірусу зробили мільярдерами дев'ятьох осіб. Про це з посиланням на дані неурядових організацій повідомляє Euronews в п'ятницю, 21 травня.

"Дев'ять нових мільярдерів мають сукупний чистий статок у розмірі 19,3 мільярда доларів, що є достатнім для того, щоб повністю вакцинувати всіх людей в країнах з низьким рівнем доходу 1,3 разу. А тим часом ці країни отримали лише 0,2 відсотка від загального обсягу поставок вакцин через величезний дефіцит доступних доз, незважаючи на те, що в них проживає 10 відсотків населення планети", - заявила People's Vaccine (Народна вакцина), до складу якої входять дев'ять неурядових організацій, зокрема Amnesty International, Oxfam і UNAIDS.

Мільярдери, які заробили статки на COVID-вакцинах:

 

  1. Стефан Бансель - гендиректор Moderna ($4,3 млрд)
  2. Уґур Сахін - гендиректор і співзасновник BioNTech ($4 млрд)
  3. Тімоті Спринґер - імунолог, інвестор і засновник Moderna ($2,2 млрд)
  4. Нубар Айєфан - глава Moderna ($1,9 млрд)
  5. Хуан Лопес-Бельмонте - глава компанії ROVIm, що виробляє та пакує вакцини Moderna ($1,8 млрд)
  6. Роберт Ланґер - вчений, засновник і інвестор Moderna ($1,6 млрд)
  7. Тао Чжу - співзасновник і головний науковий керівник CanSino Biologics ($1,3 млрд)
  8. Дунсю Ету - співзасновник і старший віце-президент CanSino Biologics ($1,2 млрд)
  9. Хуїньхоа Мао - співзасновник і старший віце-президент CanSino Biologics ($1 млрд)

Ще вісім мільярдерів, які були, збільшили свої статки на 32,2 мільярда доларів завдяки інвестиціям у фармацевтичні корпорації, що мають справу з вакцинами від коронавірусу.

Як підкреслила менеджер з питань охорони здоров'я Oxfam Анна Марріотт, "ці мільярдери є втіленням величезного прибутку, який фармацевтичні корпорації отримують від того, що є монополістами".

"Ці вакцини фінансували державним коштом, і вони мають бути перш за все глобальним суспільним благом, а не приватною можливістю отримувати прибутки. Нам треба терміново покласти край цій монополії, щоб можна було наростити обсяги виробництва вакцин, знизити ціни і вакцинувати весь світ", - підсумувала Марріотт.