Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та Держсекретар США Ентоні Блінкен закликали до прогресу у переговорах про вступ Північної Македонії до Європейського Союзу після зняття вето парламентом Болгарії на переговори, пише УНН.

"Ми вітаємо компромісну пропозицію, яка враховує інтереси та занепокоєння як Північної Македонії, так і Болгарії, заснована на взаємній повазі, довірі та розумінні. Суверенне рішення парламенту Північної Македонії матиме важливе значення для просування вперед. Цей дух конструктивного компромісу, на якому будується європейська інтеграція, має й надалі надихати всіх учасників цього історичного процесу", - йдеться у спільній заяві.

Боррель та Блінкен наголосили, що "у цей критичний момент європейської історії, відзначений невиправданою агресією рф проти України, просування Албанії та Північної Македонії на шляху до ЄС є ключем до зміцнення згуртованості та стійкості всього європейського континенту".

Болгарія, яка раніше заблокувала заявку Північної Македонії на вступ до ЄС, підтримала пропозицію Франції, що може призвести до згадки болгарської меншини в преамбулі македонської конституції, пише RFE/RL's Balkan Service.

Повідомляється, що пропозиція Франції, яку минулого місяця підтримали парламентарі в Софії, вимагатиме від Македонії прихильності деяким із півдюжини вимог, які висувала Софія, включаючи більш ефективне виконання Договору про дружбу 2017 року.

Болгарські офіційні особи, у тому числі президент Румен Радєв, як повідомляється, звузили вимоги Софії до згадування болгарської меншини в преамбулі Конституції Македонії, нечіткої поступки щодо мови та зобов'язання боротися з розпалюванням ненависті.

Македонські критики, включаючи провідну опозиційну партію, розкритикували цю пропозицію як національну зраду, яка загрожує «болгаризувати» їхню країну, що проголосила незалежність від колишньої Югославії у 1991 році і вже 16 років є кандидатом у члени ЄС.

Критики кажуть, що включення болгарських вимог до переговорів Північної Македонії з Європейським Союзом — це величезний ризик, який дає Софії безстрокове право вето на вступ.

Парламентські переговори в Північній Македонії з приводу французької пропозиції про те, щоб розблокувати переговори Скоп'є з ЄС, були відкладені 7 липня на тлі кількох ночей зіткнень через можливі поступки з делікатних культурних та історичних питань.

Албанія та Північна Македонія, хоч і є офіційними кандидатами на вступ до ЄС, роками перебували у "залі очікування", заблоковані проблемами корупції та надання притулку, а також у випадку зі Скоп'є - вето з боку сусіднього члена ЄС Болгарії.