Повітряні сили ЗСУ підтвердили застосування російськими агресорами іранських безпілотників Shahed 136. Це досить складна ціль, сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час національного телемарафону у п'ятницю, 16 вересня.

"Що стосується Ірану, так, є дані, що, справді, російська армія отримує і вже використовує (іранські дрони. – Ред.). Ми бачили вже збитим аж ніяк не один БпЛА – це Shahed 136. Це баражуючий боєприпас, фактично дрон-камікадзе. Зрозуміло, що ціль надзвичайно складна, і для збиття саме таких цілей ще потрібні додаткові системи. Крім того, потрібна, знову ж таки, пильність наших воїнів", – сказав Ігнат.
 
Він зазначив, що Росія має велику потребу у цій зброї, і потрібно бути готовими до того, що ворог також використовуватиме інші модифікації іранських дронів.
 
"Це нові виклики, і буде адекватне реагування та нові прийоми протидії їм", – запевнив Ігнат.
 
Нагадаємо, 13 вересня повідомлялося, що ЗСУ вперше збили іранський безпілотник. Було опубліковано фото його уламків. Водночас на залишках апарата видно написи кирилицею – М214 Герань-2.
 
Раніше аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) дійшли висновків, що Іран міг відправити у Росію першу партію безпілотників, розраховуючи на отримання російських військових літаків Су-35.
 
До цього повідомлялося, що Іран підписав із РФ угоду про експорт деталей та авіаобладнання.