Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) відновила підключення до останньої діючої лінії електропередач напругою 750 кіловольт після того, як він був втрачений втретє за останні десять днів, заявив Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі 18 жовтня, передає УНН.

"Українська ЗАЕС відновила підключення до останньої діючої лінії електропередач потужністю 750 кВ після того, як вона була втрачена втретє за десять днів. Вона продовжувала отримувати електроенергію від зовнішньої резервної лінії 330 кВ", - йдеться в повідомленні. 

Під час двох попередніх відключень зовнішнього електропостачання ЗАЕС - 8 та 12 жовтня відповідно - аварійні дизель-генератори станції забезпечували резервну електроенергію, необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. Однак вчора ЗАЕС продовжувала отримувати електроенергію від зовнішньої лінії 330 кВ, яка постачає електроенергію через резервну систему, що була відновлена наприкінці минулого тижня. Після повторного підключення лінії 750 кВ, ЗАЕС тепер має в наявності обидві лінії, хоча ситуація з енергопостачанням залишається нестабільною, сказав Гроссі.

"Повторні відключення показують, наскільки нестабільною залишається ситуація з ядерною та фізичною безпекою на найбільшій в Європі атомній електростанції", - додав Гроссі.

Крім цього наголошується, що команда МАГАТЕ зафіксувала чотири вибухи наземних мін протягом дня. Команду МАГАТЕ також поінформували, що інтенсивні обстріли інфраструктури по всій країні затримали роботи з відновлення другої резервної зовнішньої лінії електропередач 330 кВ до розподільчого пункту сусідньої теплової електростанції, хоча очікується, що ремонтні роботи будуть виконані вже сьогодні.

Також команда МАГАТЕ дізналася про звільнення заступника гендиректора ЗАЕС Валерія Мартинюка, затриманого на початку минулого тижня.

"Генеральний директор Гроссі привітав його звільнення (…). Однак він висловив глибоке занепокоєння нещодавніми затриманнями двох інших співробітників ЗАЕС, підтвердженими МАГАТЕ", – йдеться в повідомленні.

"Це ще одна тривожна подія, яка, я щиро сподіваюся, буде швидко вирішена", - сказав Гроссі.