Керівник Комітету виборців України Олексій Кошель вважає, що необхідно на законодавчому рівні заборонити діяльність проросійських політичних сил та громадських організацій.

За час повномасштабної війни представники політичної партії Опозиційна платформа - За життя, діяльність якої призупинено в Україні, співпрацювали з окупантами не менше 50 разів. Про це керівник Комітету виборців України Олексій Кошель повідомив в ефірі Радіо НВ.

"Я поверхово рахував, побачив понад 50 випадків, коли активісти, члени, депутати партії ОПЗЖ співпрацювали з окупантом - із так званими тимчасовими адміністраціями, в інших формах. Саме представники цієї політичної сили. Але варто не забувати, що у нас є цілий політичний "букет". Це і партія Шарія. Це і Комуністична партія, яка де-факто збереглася: має свідоцтво про реєстрацію і юридично вона працює", - зазначив Кошель.

Він вважає, що необхідно на законодавчому рівні заборонити діяльність цих політичних сил та громадських організацій, щоб не повторити помилку з компартією: її в рамках декомунізації заборонили, а вона позивається і тривалий час продовжує формально існувати.

"Ми повинні розуміти, що після завершення війни буде відродження проросійських партій, громадських організацій у різному форматі. Тут дуже важливі чіткі критерії, механізми, як забороняти їхню діяльність", - наголошує глава КВУ.