Колишній президент опублікував звернення до українців напередодні Дня Незалежності, назвавши головну помилку за 30 років.

Колишній президент України Віктор Янукович у вівторок, 17 серпня, опублікував звернення до українців, в якому знову розповів про "держпереворот" і залежність України від російсько-американських відносин.

За його словами, події на Майдані 2013-2014 років стали результатом побудови проекту "Антиросія".

"Ми знали про цю загрозу і робили все, щоб запобігти катастрофі. Ми забезпечували свободу слова навіть в тих випадках, коли ця "свобода" зазіхала на підвалини державності, і ми не перешкоджали праву жителів західних областей споруджувати пам'ятники тим, кого вони вважали своїми національними героями навіть ціною образи історичної пам'яті жителів південного сходу, і ми не переслідували членів націоналістичних організацій, вважаючи, що вони оцінять толерантність держави; ми на багато заплющували очі... Не думаю, що це була помилкова політика. Державний переворот, що стався в 2014 році, не був результатом нашої "м'якості". Він був зумовлений реалізацією проекту "Україна як Антиросія", - йдеться в заяві.

Янукович згадав слова іншого екс-президента Леоніда Кравчука, який заявив, що найбільшою своєю помилкою він вважає те, що вірив Росії.

"Так, і до 2014 року у нас були розбіжності з Росією, але ми вирішували їх шляхом переговорів, взаємних поступок... Однак нам це вдавалося, тому що по обидва боки було розуміння необхідності рухатися вперед шляхом поглиблення взаємовигідного співробітництва в усіх сферах двосторонніх відносин, що гарантувало нашим народам підвищення добробуту, тобто досягнення головної мети будь-якого відповідального державного керівництва. Завдяки цьому Україна демонструвала хороші темпи економічного зростання, посилювала соціальну складову своєї внутрішньої політики. З таким багажем ми прийшли до події, яка, як виявилося згодом, стала спусковим гачком для початку демонтажу тієї України, яку ми будували - країни, яка обрала шлях поступової інтеграції в загальноєвропейський економічний і політичний простір при збереженні традиційних зв'язків як з РФ, так і з іншими республіками колишнього СРСР. Цим тригером стало питання про підписання угоди про асоціацію з ЄС", - пише Янукович.

Екс-президент вважає, що головною помилкою в історії України була не обманута довіра до Росії, а відмова від добросусідства з нею.

"До чого це привело? До війни, до розколу українського суспільства, до перманентної соціальної нестабільності, найглибшої економічної кризи, розгулу радикальних націоналістичних організацій, переслідування опозиції, закриття неугодних режиму телевізійних каналів. Це призвело до того, що громадянам Донбасу пропонують їхати в Росію, якщо вони не бажають підтримувати насильницьку українізацію, проведену, як це не дивно, російськомовним керівництвом держави, а жителям Криму відмовляють у праві вважати півострів своєю батьківщиною, оскільки вони там, нібито, лише тимчасові гості...", - пише Янукович.

Він вважає, що "напередодні 30-річчя своєї незалежності Україна опинилася повністю залежною від стану американо-російських відносин, при цьому подумки бажаючи їхнього подальшого погіршення, що в принципі не відповідає інтересам ні американського, ані російського народів".

наприкінці Янукович похвалив своє правління: "Те, що народ при нашій владі жив краще - це факт".