Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що для багатьох жителів України, які постраждали від війни, майбутня зима може стати вкрай суворою. Про це заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге напередодні, пише УНН.

Одним з пріоритетів ВООЗ в Україні Клюге назвав "підготовку до значних викликів, які принесе зима". "Занадто багато людей в Україні живуть нестабільно, переїжджаючи з місця на місце, мешкаючи в нестандартних будівлях або не мають доступу до опалення. Це може призвести до обмороження, переохолодження, пневмонії, інсульту та серцевого нападу", - попередив він.

За даними уряду України, з початку війни в країні було пошкоджено або зруйновано понад 800 тис. будинків, і "тисячі людей зараз мешкають або в колективних центрах, або у пошкоджених будинках, без необхідного захисту від суворих холодів", зазначив представник ВООЗ.

"Наступна сувора зима може виявитися особливо небезпечною для вразливих людей, включаючи людей похилого віку, пацієнтів з хронічними захворюваннями, а також служби охорони материнства та новонароджених, особливо з урахуванням нинішньої реальності низького охоплення вакцинацією проти COVID-19 та іншими вакцинами", - наголосив Клюге.

Так, він зауважив, що останніми тижнями спостерігається різке зростання кількості випадків COVID, як і в інших країнах Європейського регіону ВООЗ.

"Ми повинні підготуватися до збільшення тягаря респіраторних захворювань цієї осені та взимку, оскільки сезонний грип циркулює разом із SARS-CoV-2", - наголосив Клюге.

"Виклики взимку та нещодавня ескалація бойових дій можуть призвести до значного внутрішнього переміщення, причому, як очікується, від 2 до 3 мільйонів людей переміщуватимуться в самій Україні, як і ще один відтік біженців до сусідніх країн", - зазначив голова європейського бюро ВООЗ.

Отже, зазначив Клюге, буде ще велике навантаження на служби охорони здоров'я як в Україні, так і в країнах, які приймають біженців.

Також він вказав, що можуть загостритися проблеми з психічним здоров'ям. "Раніше цього тижня, у Всесвітній день психічного здоров'я, ми відзначили, що наразі майже 10 мільйонів людей потенційно схильні до ризику психічних розладів, таких як гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад. Цю оцінку було зроблено до ескалації бойових дій цього тижня", - повідомив Клюге.

Серед інших пріоритетних напрямків, за якими ВООЗ має намір працювати в Україні, Клюге виділив ще три:

  • відновлення об'єктів медичної інфраструктури, які постраждали від ударів.
  • задоволення нагальних медичних потреб людей у ​​районах, які знову повернулися під контроль України.
  • реформа охорони здоров'я в Україні, яка успішно почалася до війни і почала приносити хороші результати.