Канцлер Німеччини змінила багато в чому свою точку зору на російський проект, говорить глава Нафтогазу. Вітренко: Меркель вдалося переконати в загрозі від ПП-2

Глава Нафтогазу Юрій Вітренко заявляє, що владі України вдалося переконати канцлера Німеччини Ангелу Меркель в тому, що газопровід Північний потік-2 є реальною загрозою. Про це він заявив в ефірі Україна 24.

"Мені здається, що багато в чому ми змогли переконати пані Меркель, і вона навіть змінила багато в чому свою точку зору на цей проект. По-перше, вона побачила реальні загрози для безпеки України. Що це не тільки питання грошей для України, що не тільки питання економіки, це питання реальної безпеки, ми їй пояснили. По-друге, ми пояснили, що якісь такі легкі рішення навіть, наприклад, її розмови про нібито продовження поточного транзитного контракту на 10 років... Мені здається, вона зрозуміла ті загрози, які несуть в собі спрощені рішення", - заявив Вітренко.

Також він заявив про "позитивні сигнали" за підсумками переговорів Меркель і президента США Джо Байдена.

"Всі чекали "зраду" прямо під час цього візиту. Всі чекали, що вони озвучать якесь рішення, яке було прийнято за Україну, яке буде нести порожні обіцянки, які Україні нічого не дають. І ми бачимо, що не було такого рішення без України. Це позитивний розвиток подій", - вважає Вітренко.

На його думку, на такий хід подій могли вплинути переговори з Меркель президента Володимира Зеленського.

"Ми чітко обговорили, що повинні зробити, щоб гарантувати енергетичну безпеку України. Я сподіваюся, що найближчим часом побачимо реалізацію цих домовленостей до того, як вона піде (Меркель), і до того, як Північний потік-2 буде запущений. Я сподіваюся, що він взагалі не буде запущений... Меркель нам пояснювала, що займає проукраїнську позицію, і пояснювала впевнено і переконливо", - зазначив глава Нафтогазу.