Позбавлення громадянства екс-нардепа – це компетенція президента, зазначив голова Офісу генпрокурора (ОГП) Андрій Костін.

Питання позбавлення підозрюваного у держзраді народного депутата Віктора Медведчука українського громадянства перебуває у компетенції президента України. Наразі влада обговорює можливість внести відповідні зміни до законодавства. Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі телемарафону Єдині новини в неділю, 25 вересня.

"Щодо громадянства Медведчука, то це питання, яке перебуває у компетенції президента України. Тим часом, зараз є багато ідей щодо того, щоб передбачити зміни до законів про громадянство, які б давали можливість позбавляти громадянства тих, хто зрадив нашу країну", - наголосив він.

За його словами, якщо народні депутати ухвалять відповідне законодавство, то це дуже спростить процедуру.

"Я думаю, що переважна більшість українців вважають, що такі люди, як Медведчук та інші, не варті того, щоб залишатися громадянами України", - додав чиновник.

Костін також повідомив, що немає жодних перешкод у зв’язку з тим Медведчук тепер він перебуває не в Україні.

"Щодо Медведчука є одна справа, яка перебуває зараз на розгляді в суді. У цій справі буде клопотання про застосування можливості спеціального судового розгляду - тобто судовий розгляд без обвинуваченого. Таким чином справа продовжиться", - пояснив генпрокурор.

 


Наразі українське законодавство про громадянство ґрунтується на принципі неможливості позбавлення громадянства України. Однак Верховна Рада може підтримати зміни до законів про скасування цього принципу.

 

Нагадаємо, Україна обміняла Медведчука на 215 військовополонених, більшість із них – це захисники Азовсталі.