Пального, що видобувається в Україні, достатньо, щоб забезпечувати роботу енергосистеми, але імпорт планується, щоб наповнити склади.

До кінця поточного року в Україну прибудуть шість кораблів з імпортованим вугіллям. Про це розповів заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма в ефірі ток-шоу Свобода слова у понеділок, 13 грудня.

За словами чиновника, на сьогодні у країні низькі запаси вугілля: 450 тисяч тонн на складах теплових електростанцій та 150 тисяч тонн - у портах.

"Це зумовлено двома причинами. Перша - це світова криза, що виникла півроку тому, коли був глобальний дефіцит вугілля по всьому світу. Друга - це агресивна поведінка Росії, яка заблокувала постачання залізничним шляхом із країн, з яких ми могли імпортувати. Казахстан міг постачати до 500 тисяч тонн щомісяця", - пояснив Шурма.

Водночас він зазначив, що пального, яке видобувають в Україні, достатньо, щоб забезпечувати роботу енергосистеми, але планується імпортувати щомісяця до десяти кораблів із вугіллям, щоб наповнити склади.

"Ми імпортуватимемо щомісяця від шести до десяти кораблів. На сьогодні два кораблі розвантажують, ще близько шести кораблів ми очікуємо до кінця грудня. До кінця цього року на складах буде щонайменше 800 тонн вугілля", - уточнив заступник глави ОП.