Церемонія відбулася за участю президента та послів ЄС. Також перед нардепами виступила голова Єврокомісії.

У залі Верховної Ради у п'ятницю, 1 липня, урочисто встановили прапор Євросоюзу. Також перед нардепами за допомогою онлайн зв'язку виступила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона наголосила, що Україна зараз має дуже чітку європейську перспективу. Однак шлях до членства в ЄС займе час і вимагатиме напруженої роботи.

Вона додала, що наступні кроки для членства в ЄС перебувають у межах досяжності, але вони вимагатимуть напруженої роботи. Зокрема, ухвалення закону про ЗМІ, запровадження нових законів, що зменшують надмірний вплив олігархів, та призначення вищих посадових осіб щодо боротьби з корупцією.

Нардеп Ярослав Железняк повідомив, що у Раді під час виступу голови Єврокомісії були присутні президент Володимир Зеленський та посли ЄС.

Також перед присутніми виступив спікер Ради Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що мав дві мрії: "перша - коли в залі Верховної Ради, поряд із жовто-блакитним прапором, буде перебувати прапор Європейського Союзу. Друга - коли я нарешті зніму військову форму і надягну білу сорочку з костюмом, щоб проводити пленарні засідання у мирному парламенті".

Стефанчук зазначив, що перша мрія вже збулася, а отже, здійсниться і друга.

Нагадаємо, 23 червня Європейська рада надала Україні статус кандидата на вступ у Євросоюз.