Один із найбільших в історії витоків фінансових документів розслідували журналісти з усього світу.

Три десятки нинішніх і колишніх глав держав і понад три сотні чиновників з усього світу фігурують в офшорному досьє під назвою Pandora Papers.

Понад 650 журналістів під керівництвом Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) вивчили мільйони таємних файлів, зробивши гучні викриття.

Документи, серед іншого, пов'язують російського президента Володимира Путіна з таємними активами в Монако і вказують на те, що прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш не задекларував офшорну компанію, на яку були придбані дві вілли на півдні Франції.

Нове досьє продовжує традицію останніх семи років, за які в публічний простір кілька разів витікали фінансові документи з офшорів. Без представництва України цього разу теж не обійшлося. Фігурантом попередніх офшорних розслідувань був п'ятий президент країни Петро Порошенко, тепер журналісти знайшли офшори й у чинного глави держави Володимира Зеленського.

 

Російський слід

Документи витекли з компаній, що працюють, зокрема, на Британських Віргінських островах і Кіпрі, в Панамі, Белізі, Сінгапурі, ОАЕ і Швейцарії.

Досьє містить документи, які дозволяють припустити, що частина майна президента Росії Володимира Путіна захована в Монако. Журналісти виявили зв'язок між апартаментами Світлани Кривоногих у Монако з компанією, в якій обслуговувалися Геннадій Тимченко та Петро Колбін. Всі троє вважаються людьми, в різний час мали дуже близькі зв'язки з Путіним.

З документів випливає, що розкішні апартаменти в Монако з видом на гавань належать Світлані Кривоногих і були куплені в 2003 році за 3,6 млн доларів. Раніше Кривоногих називали матір'ю дочки Путіна, яка нібито народилася в 2003 році. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков на запитання про Кривоногих неодноразово відповідав, що ніколи не чув про таку жінку.

 

 

Азербайджан

Pandora Papers вказують на те, що сім'я президента Азербайджану Ільхама Алієва мала відношення до угод із нерухомістю у Великій Британії на суму понад 500 млн доларів.

Причому, продавали навіть будівлі під Володіння корони. Це імперія нерухомості і земель, вартістю в десятки мільярдів доларів, яка належить королеві, але управляється в інтересах підданих.

Pandora Papers містять дані про те, як сім'я Алієва придбала 17 об'єктів нерухомості у Великій Британії, включаючи офісну будівлю за 33 млн фунтів для його 11-річного сина Гейдара.

Будівлю в найдорожчому лондонському районі Мейфер було куплено компанією Mallnick Holdings, яка належала родині президента Ільхама Алієва з 2009 року. Через місяць право власності переоформили на Гейдара.

Британський уряд, зі свого боку, запевнив, що бореться з відмиванням грошей шляхом посилення законів і запустить реєстр офшорних власників нерухомості, як тільки у графіку законодавчої діяльності знайдеться для цього час.

Йорданія

Документи проясняють те, як король Йорданії Абдалла IІ таємно скупив нерухомість на 100 млн доларів у США і Великій Британії. За два десятиліття правління король придбав 15 будинків і квартир у фешенебельних районах Каліфорнії та Англії.

Королівські юристи говорять, що Абдалла II купив все на особисті заощадження, які він витрачає, в тому числі, і на потреби громадян Йорданії. Оформлення через офшори вони називають звичайною практикою в середовищі відомих людей, стурбованих безпекою і недоторканністю приватного життя.

 

Україна

 

Pandora Papers показали, що нинішній президент України Володимир Зеленський разом з партнерами по Кварталу-95 заснували мережу офшорних компаній не пізніше 2012 року - в цей же час студія почала на регулярній основі проводити передачі для телеканалу 1+1, власником якого є Ігор Коломойський. Офшори використовувалися соратниками Зеленського для купівлі дорогої нерухомості в Лондоні - зокрема, було придбано три активи в центрі столиці Великої Британії.

 

Йдеться про куплену в 2016 році за 1,575 млн фунтів стерлінгів квартиру з двома спальнями, а також ще одну квартиру з трьома спальнями недалеко від музею Шерлока Холмса на Бейкер-стріт, куплену в 2014 році за 2,2 млн фунтів, пише Guardian. Вартість цих двох квартир на момент купівлі становила 3,8 млн фунтів стерлінгів ($5,8 млн).

 

Прямо перед президентськими виборами 2019 року Зеленський безоплатно передав свою 25%-у частку в ключовій офшорній компанії на Британських Віргінських островах MaltexMulticapitalCorp своєму найближчому соратникові Сергію Шефіру, який згодом став його першим помічником. Основний дохід фірма отримувала від діяльності в Україні, Росії та Білорусі, йдеться в розслідуванні. За даними журналістів, під час укладання угоди також був присутній партнер Зеленського по Кварталу-95 Іван Баканов, нині - глава СБУ.

 

В Офісі президента запевняють, що нинішній глава держави Володимир Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства, а офшорні схеми бізнесу колишніх років пояснюють "особливостями ринку" тих часів.

 

"На мій погляд, необхідно об'єктивно оцінювати будь-яку інформацію. В "офшорному" матеріалі, уточню, йдеться про бізнес-подію 2012 року і раніше. Про бізнес, який до речі, абсолютно ніколи не був пов'язаний із державними фінансами або державними адміністративними можливостями. Дуже показово, що журналісти не "накопали" взагалі нічого за період після інавгурації в 2019 році. Це абсолютно чітко свідчить, що президент Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства", - заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

На думку Подоляка, розслідування про ранні періоди існування бізнесу Кварталу містить "масу припущень і конспірологічних прив'язок".

 

"Логічно, що для всіх бізнесів у країні в той час актуальним завданням було - юридично захистити свої компанії і свої кошти від неправомірного вилучення з боку корумпованих чиновників", - зазначив радник глави ОП.