Спецслужба визнала, що колишній суддя перебуває у них. Стверджують, що він сам попросив викликати саме СБУ.

В СБУ прокоментували ситуацію із затриманням колишнього судді Миколу Чауса, заявивши, що не викрадали його, а "діяла в рамках закону і своїх повноважень". Про це сказано в заяві відомства в суботу, 31 липня.

"Нагадаємо: саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екс-судді Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон. У своїх діях Служба безпеки України виходить з того, що згідно з Конституцією України життя людини є найвищою цінністю. І співробітники СБУ виконували свої посадові обов'язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями", - йдеться в повідомленні.

В СБУ стверджують, що напередодні їм на гарячу лінію зателефонували і повідомили, що в одну з селищних рад Вінниччини прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

"Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, що свідчать про його викрадення, позбавлення волі і застосування до нього інших протизаконних дій. У зв'язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжиті заходи для забезпечення його безпеки", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Чаусу надається необхідна медична допомога, про що поінформували його дружину.

"Служба безпеки України вживає необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екс-судді Чауса, позбавлення його волі і встановлення осіб, це зробили", - резюмували в СБУ.