Надія Савченко подала позов до суду з вимогою виплатити їй понад мільйон гривень нібито за незаконний арешт. Її позов суд раніше задовольнив частково.

Київський апеляційний суд скасував виплату в 600 тисяч гривень морального збитку екс-народному депутату Надії Савченко. Про це йдеться в матеріалах суду.

Савченко була заарештована в березні 2018 року за підозрою в підготовці терактів і посяганні на життя депутатів Верховної Ради. У ув’язненні вона провела майже рік - до квітня 2019 року.

Пізніше Конституційний суд встановив, що безальтернативне тримання під вартою підозрюваних у тероризмі порушує їхні конституційні права і є незаконним. Тому Савченко подала позов, в якому вимагала виплатити їй 1,1 млн гривень моральної та матеріальної компенсації за порушення її прав за час перебування під арештом.

Восени минулого року її позов було частково задоволено. Деснянський суд Києва ухвалив виплатити їй 600 тисяч гривень морального збитку. Офіс генпрокурора оскаржив це рішення.

24 травня поточного року Апеляційний суд задовольнив цю скаргу і скасував рішення суду першої інстанції про виплату компенсації Савченко.

На думку колегії суддів, цю справу слід було розглядати в порядку адміністративної, а не цивільної юрисдикції, оскільки позивач перебувала на публічній службі.