У контактній групі вдалося відновити роботу гуманітарної підгрупи, яка, зокрема, працює над відкриттям КПВВ.

За підсумками відеоконференції Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу розблокована робота гуманітарної підгрупи, повідомив глава української делегації в ТКГ Олексій Резніков.

"У гуманітарній частині: сторони привітали розблокування роботи гуманітарної підгрупи, важливу роль в якому відіграло надання українською стороною гарантій безпеки для розблокування роботи КПВВ з російської сторони. Наша делегація знову закликала прискорити підготовку до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення утримуваних у зв'язку з конфліктом людей", - йдеться в повідомленні.

Резніков підкреслив, що розблокування роботи КПВВ з боку тимчасово окупованих територій дозволило б вирішити питання соціально-економічної підтримки громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

У ході зустрічі українська делегація вкотре закликала забезпечити суворе дотримання режиму припинення вогню і негайно припинити його порушення.

Також, українська сторона направила відповідні ноти в ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню і втрати з боку України.

"У рамках підгрупи по соціальних та економічних питань обговорювалися питання водопостачання по обидва боки лінії розмежування, організації візиту інспекторів МАГАТЕ на непідконтрольні території. Також сторони продовжують визначати можливі шляхи використання Діджитал Інстурмент для виплати пенсій маломобільних громадян України на непідконтрольній території", - сказано в повідомленні.

Також у ТКГ відзначають "дивну" поведінку російської делегації.

"Зокрема, російські представники висунули пропозиції щодо "загального голосування" за окремими власними ініціативами," ... голосування за замовчуванням "і тому подібні речі, які суперечать практиці переговорів і порушують принципи прийняття рішень в ОБСЄ, що передбачають прийняття всіх рішень виключно консенсусом", - уточнили в ТКГ.

Крім того, українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх утримуваних осіб.

Наступне засідання заплановано на 13 жовтня.