В юдаїстській культурі настання нового 5 782 року за юдейським календарем цього року почнуть святкувати увечері 6 вересня 2021 року.

Святкування закінчиться ввечері 8 вересня, пише УНН. 

Рош га-Шана 

Рош га-Шана — свято початку нового року для усіх, хто сповідує юдаїзм. Відзначають 1 та 2-го тішрею, що зазвичай припадає на кінець вересня — початок жовтня. За традицією цей день не може припадати на неділю, середу чи п’ятницю.

За віруваннями юдеїв в цей день Бог визначає долю людини на наступний рік, проте це рішення не остаточне і протягом наступних десяти днів може бути змінене. Тож, з початком нового року починаються десять днів каяття протягом яких віруючі сподіваються отримати сприятливе рішення, яке буде остаточно затверджене на десятий день.

Рош га-Шана в Україні

Свято Рош га-Шана набуло в Україні статусу національного. Щороку на святкування єврейського нового року до Умані приїжджає від 30 до 50 тисяч паломників з різних країн. У 2020 році через пандемію приїхало у десять разів менше паломників.

Цього року до України на Рош га-Шана очікується прибуття до 50 тисяч хасидів.

Щоб на тлі коронавірусу свято було безпечним, головний санітарний лікар України Ігор Кузін затвердив постанову із протиепідемічними заходами під час міжнародного паломництва, оскільки минулого року хасиди в Умані порушували карантинні обмеження.

Зокрема, серед хасидів уже зареєстровано перші випадки коронавірусу.

Станом на вечір 5 вересня до Умані на святкування Рош га-Шана прибуло вже майже 23 тис. паломників-хасидів, зокрема 1730 дітей. Поліція зареєструвала перші порушення серед хасидів.