Щороку християни дотримуються Різдвяного посту, який триває 40 днів.

Цей час необхідний для того, щоб, відмовляючись від певних видів їжі, очистити не тільки своє тіло, а й душу. УНІАН розповість, як поститися в Різдвяний піст правильно.

Раніше ми говорили про те, коли починається Різдвяний піст 2022 у католиків і протестантів.

Коли починається пост 2022 - дата та особливості

В Україні Різдво Христове відзначається двічі - 25 грудня за григоріанським і новоюліанським календарем і 7 січня - за юліанським календарем. Відповідно, Різдвяний піст триває:

  • з 15 листопада по 24 грудня за григоріанським та новоюліанським календарем;
  • з 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем.

У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим - на честь святого апостола Пилипа, пам'ять якого віруючі шанують 14 листопада. Ця дата - останній день, коли можна їсти скоромну їжу. 

Як правильно харчуватися в Різдвяний піст - загальні правила

Період Різдвяного посту важливим для кожного християнина, адже відразу після закінчення посту настає Різдвяний Святвечір - переддень великого свята Різдва Христового. 

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань. У Різдвяний піст потрібно утримуватися від:

  • лихослів'я і образ;
  • куріння і вживання спиртного;
  • занять любов'ю;
  • ненависті і жадібності;
  • відвідування розважальних заходів.

Вашими головними заняттями на період посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Зрозумійте, що ви намагаєтеся стати ближче до Бога, а для цього вам потрібно відмовитися від усього того мирського, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.

Також необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію і яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи - на рослинній основі. У середу і п'ятницю можна їсти рослинну їжу без масла, а у вівторок, четвер - рослинну їжу з маслом. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.

Бажано відмовитися від консервації - вона негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. Саме тому церковнослужителі рекомендують міняти раціон поступово, а не різко в перший день посту.