Щороку християни дотримуються Різдвяного посту, який триває 40 днів.
Цей час необхідний для того, щоб, відмовляючись від певних видів їжі, очистити не тільки своє тіло, а й душу. УНІАН розповість, як поститися в Різдвяний піст правильно.
Раніше ми говорили про те, коли починається Різдвяний піст 2022 у католиків і протестантів.
Коли починається пост 2022 - дата та особливості
В Україні Різдво Христове відзначається двічі - 25 грудня за григоріанським і новоюліанським календарем і 7 січня - за юліанським календарем. Відповідно, Різдвяний піст триває:
- з 15 листопада по 24 грудня за григоріанським та новоюліанським календарем;
- з 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем.
У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим - на честь святого апостола Пилипа, пам'ять якого віруючі шанують 14 листопада. Ця дата - останній день, коли можна їсти скоромну їжу.
Як правильно харчуватися в Різдвяний піст - загальні правила
Період Різдвяного посту важливим для кожного християнина, адже відразу після закінчення посту настає Різдвяний Святвечір - переддень великого свята Різдва Христового.
Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань. У Різдвяний піст потрібно утримуватися від:
- лихослів'я і образ;
- куріння і вживання спиртного;
- занять любов'ю;
- ненависті і жадібності;
- відвідування розважальних заходів.
Вашими головними заняттями на період посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Зрозумійте, що ви намагаєтеся стати ближче до Бога, а для цього вам потрібно відмовитися від усього того мирського, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.
Також необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію і яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи - на рослинній основі. У середу і п'ятницю можна їсти рослинну їжу без масла, а у вівторок, четвер - рослинну їжу з маслом. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.
Бажано відмовитися від консервації - вона негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. Саме тому церковнослужителі рекомендують міняти раціон поступово, а не різко в перший день посту.