Двадцятирічний Нацгвардієць із Одеської області розстріляв товаришів по службі на території Південного машинобудівного заводу в Дніпрі і втік. П'ять людей загинули, стількох же було поранено.

Трагедія сталася 27 січня о 3:40 ранку. У Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, з автоматичної зброї було відкрито вогонь по військовослужбовцях. Як з'ясували правоохоронці, стріляв співробітник Національної гвардії, який мав охороняти завод. З місця події злочинець утік – зі зброєю та патронами.

Що сталося

Повідомлення про стрілянину надійшло близько четвертої ранку - двоє військовослужбовців встигли вибігти на вулицю та викликали поліцію та швидку. На місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група на чолі з керівництвом територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Полтаві, яка поширює свою діяльність на територію Дніпра. З Києва також виїхала група на чолі з керівництвом Головного слідчого управління ДБР.

Правоохоронці на місці встановили, що військовослужбовець Національної гвардії України, солдат строкової служби відкрив з автоматичної зброї вогонь по товаришах по службі. Серед п'яти загиблих є одна цивільна – жінка 1986 року народження. Ще п'ятеро зазнали поранень різного ступеня тяжкості, серед них 22-річна військовослужбовиця. Загалом у караульному приміщенні було 22 особи.

Злочинець утік – з ним був автомат АК-47 та близько 200 набоїв. Кримінальне провадження відкрито за ст. 115 Кримінального кодексу, п.п. 1 і 4 ч. 2 – Навмисне вбивство.

 

 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що в місті запроваджено поліцейську операцію Сирена, піднято особовий склад підрозділів Нацполіції та Нацгвардії. На місце події терміново виїхав командувач Нацгвардії генерал-полковник Микола Балан.

 

 

Близько десятої години ранку Державне бюро розслідувань повідомило, що під час спільної спецоперації з Національною поліцією було затримано особу, яка, ймовірно, розстріляла військовослужбовців у Дніпрі. Пізніше стало відомо, що стрілка впіймали у передмісті Дніпра – у Підгородньому.

 

 

Заступник директора ДБР у Полтаві Володимир Шило повідомив, що солдат сам здався правоохоронцям. У селищі він попросив випадкову жінку зв'язатися з поліцією та повідомити про його місцезнаходження.

Охороняв стратегічний об'єкт

Як з'ясувалося, стрілка звуть Артем Рябчук, він 2001 року народження, уродженець міста Ізмаїл Одеської області. На службі з минулої осені. З слів речника Нацгвардії Руслана Музичука, психічних відхилень у хлопця не було. Відомо, що він виріс без батька.

Цієї ночі Рябчук охороняв територію заводу Південмаш. Він був призовником строкової служби з міста Ізмаїл.

 

"Перед слідством стоятиме питання – що послужило мотивом для того, щоб скоїти такий жахливий злочин? – написав Геращенко. – Насамперед вивчатиметься питання, чи не піддавався військовослужбовець психологічному тиску в колективі. А також те, як він проходив медкомісію, за висновками якої йому було надано право доступу до бойової зброї. У будь-якому разі за масове вбивство він нестиме найжорсткіше покарання".

ДБР відзначає, що стрілку загрожує довічне ув'язнення.

ЗМІ пишуть, що "за попередньою інформацією, трагедія сталася через постійні знущання з боку товаришів по службі".

У Мережі з'явилося відео розстрілу, яке було зняте камерою відеоспостереження, яку встановили ​​у збройовій. На кадрах видно, як злочинець стріляє по співслужбовцях, а потім пострілами дострілює поранених.

Обережно! Відео 18+

 

 

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що за його наказом буде створено комісію з вивчення обставин, які могли призвести до таких дій 21-річного військовослужбовця, "якого призвали для того, щоб навчити, як захищати країну і дбати про безпеку, а не для того, щоб він розстрілював колег".

З його слів, також вивчатимуться обставини проходження Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї.

"Після вивчення умов і обставин, що призвели до трагедії, будуть зроблені висновки. У тому числі кадрові. Упевнений, що нам потрібно провести ретельний аналіз того, як в країні вибудовано строкову військову службу, якими є її переваги й недоліки і що потрібно кардинально змінювати", – додав міністр.

 

 

Загиблі і поранені

 

"Якою ж треба бути мерзотою, щоб випустити три кулі впритул у 22-річну дівчину-військовослужбовицю Національної гвардії?! – написав Геращенко. – Дівчина зазнала поранення в коліно, у плече і найважче – у живіт. Зараз хірурги лікарні Мечникова борються за її життя. Вона втратила понад 3 л крові".

 

Ще один військовослужбовець, який отримав поранення в черевну порожнину, також перебуває у тяжкому стані. Життя інших двох поранених, яких доставили в лікарню Мечникова, за оцінкою лікарів, поза небезпекою.

У тяжкому стані перебуває також військовослужбовець Нацгвардії, якого доставили в 16-ту міську лікарню з пораненнями грудей, стегна й плеча.

Геращенко закликав усіх небайдужих мешканців Дніпра підтримати поранених і здати для них кров.

У Мережі також з'явилася інформація про загиблих, зокрема фото з місця події. Фото не рекомендовано для перегляду вразливим людям. 

Обережно! Тільки 18+.

 

 

Названо імена загиблих:

 

  • Олександр Буганов 1987 року народження, військовослужбовець військової частини №3021 Нацгвардії, старший лейтенант, начальник варти.
  • Артем Левківський 2000 року народження, Херсонська область. Військовослужбовець військової частини №3021 Нацгвардії, старший солдат, помічник начальника варти.
  • Олександр Драган 1997 року народження, місто Дніпро. Військовослужбовець військової частини №3021 Нацгвардії, молодший сержант.
  • Леонід Черник 2002 року народження, Херсонська область. Військовослужбовець військової частини №3021 Нацгвардії, старший солдат.
  • Цивільна жінка на ім'я Віра 1986 року народження, за деякими даними – співробітниця Південного машинобудівного заводу.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом мають бути зроблені "обов'язкові кадрові висновки".

 

"Мотиви вбивці, те, як таке стало можливим, - усе має бути проаналізоване максимально детально. Обов'язкові кадрові висновки повинні бути зроблені в найближчий час", – наголосив глава держави.