Головні символи України - Конституція, армія, авіація, культура, премія імені Тараса Шевченка, підкреслив президент.

У Києві відбулося нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. У заході взяли участь президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою. Про це в четвер, 20 травня, повідомляє Офіс президента.

"Радий бути тут з дружиною і бачити трансформацію Національної премії України ім. Шевченка. Дуже важливо бачити високий статус цієї премії", - зазначив глава держави.

Президент зазначив, що в цьому році Україна відзначає низку важливих ювілейних дат. Зокрема це 30-річчя утворення Збройних сил, 25-річчя Конституції, 75-річчя держпідприємства "Антонов", ювілей Лесі Українки та 60-річчя Національної премії України імені Тараса Шевченка.

"Символічно, що це відбувається в рік 30-річчя незалежності України. Це головні символи України - наша Конституція, наша армія, наша авіація, наша культура, наша премія імені Тараса Шевченка - премія кожного українця. Вітаю вас з цим ювілеєм", - сказав Зеленський, вітаючи лауреатів.

Згідно з указом глави держави, Національна премія ім. Шевченко надана режисерові Валентину Васяновичу і художнику-постановнику Владлену Одуденку за роботу над кінострічкою Атлантида.

Також письменниця Оксана Луцишина отримала премію за роман Іван і Феба, журналіст Станіслав Асєєв - за збірку есе під назвою В ізоляції.

Крім того, національну премію вручили представникам музичного агентства ВУХО - Олександру Андрусику, Євгену Шімальському і Катерині Суле за концерти вокальної музики Архітектура голосу і художнику Борису Михайлову за художній проект Випробування смертю.

За спектакль Verba за мотивами драми-феєрії Лісова пісня Лесі Українки в постановці Національного академічного драматичного театру ім. Франко отримали премію режисер-постановник, художник-сценограф Сергій Маслобойщиков, художник по костюмах Наталя Рудюк і композитор Олександр Бегма.