Німецький дипломат запевнив представника ОП у тому, що Німеччина готова до рішучих дій щодо підтримки України.

Заступник голови Офісу президента України Роман Машовець у п'ятницю, 17 грудня, обговорив із держсекретарем Міністерства закордонних справ Німеччини Тобіасом Лінднером окремі питання двостороннього співробітництва у сфері безпеки, повідомила прес-служба ОП.

Під час переговорів, що відбулися на Банковій, представник Києва поінформував співрозмовника про ситуацію з безпекою на сході та навколо України, скупчення російських військ уздовж українського кордону та посилення розвідувальної активності з боку РФ.

Далі Машовець запропонував Німеччині як провідній європейській країні вжити заходів щодо консолідації держав Євросоюзу, НАТО та всього західного співтовариства для недопущення подальших агресивних дій з боку Росії, включаючи застосування запобіжного санкційного тиску.

Також він наголосив на важливості зупинки проекту Північний потік-2 як чіткого сигналу рішучості Берліна протистояти російській агресії.

"Вводити санкції після початку російського вторгнення і висловлювати занепокоєння буде пізно, оскільки поняття демократичних цінностей західного суспільства вже буде підірвано. Росія не зупинить свою агресію проти країн ЄС та НАТО, яку вона розпочала у 2008 році проти Грузії та продовжила у 2014 році проти України", - сказав заступник голови ОП.

Лінднер у свою чергу заявив, що Німеччина готова до рішучих дій щодо підтримки України та дотримується політики діалогу і врегулювання ситуації політико-дипломатичним шляхом.

Також держсекретар зазначив, що Берлін ніколи не визнає незаконної анексії Кримського півострова.

Раніше в ОП за підсумками саміту Східного партнерства заявили, що участь глави Української держави Володимира Зеленського в переговорах була успішною - ЄС підтвердив готовність до запровадження нових жорсткіших санкцій проти Росії у разі ескалації.