Максим Криштоп знав, що ціль – не військові об'єкти, а житлові будинки, але все одно скинув на них бомби.

Полонений російський льотчик Максим Криштоп підтвердив, що здійснив три вильоти на територію України, – під час одного з них він скинув 4 т фугасних бомб на житлові будинки мирних жителів. Про це він сказав на прес-конференції у п'ятницю, 11 березня.

"Третій мій бойовий політ був 6 березня. На борту було 4 т фугасних авіаційних бомб. При виконанні бойового завдання я зрозумів, що метою є не військові об'єкти противника, а житлові будинки і мирні люди, але злочинний наказ виконав. Після цього було збито ППО України і взятий у полон військовими Нацгвардії України", – сказав Криштоп.

За його словами, льотчики отримали наказ завдавати ударів по території України починаючи з 24 лютого. Свій перший бойовий політ він здійснив 24 лютого, скинувши 3 т фугасних авіаційних бомб на живу силу українських військових, що розташовувалися на південь від Балаклії. Злочинець додав, що ціль була вражена.

Другий бойовий політ окупант здійснив 3 березня. Тоді його літак ніс 3 т фугасних бомб, які він скинув на колону бронетехніки українських військових біля Ізюма – ціль також була вражена.

"Якби нас не збили, то ми б продовжили виконувати накази, тому що ми військові люди", – додав Криштоп.

 

Водночас на питання, чи була у нього можливість не виконувати наказ, коли він зрозумів, що має скинути бомби на житлові будинки, Криштоп сказав, що така можливість була, але він "виявив слабкість і малодушність". Він додав, що йому начальство ще у січні повідомило, що вони братимуть участь у бойових діях в Україні. І що вони готувалися до наступу у вигляді навчань.

 

Криштоп визнав, що скоїв жахливі злочини, вибачався та обіцяв "докласти зусиль, щоб війна закінчилася якнайшвидше, а всіх винних притягнули до відповідальності". Він закликав солдатів РФ припинити виконувати злочинні накази і вести війну проти мирного населення України.

 

"Вважаю, що цю війну ми вже програли", – резюмував російський загарбник.